X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • około 220 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka M
  • sól

Sposób przyrządzania

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przestudź, przeciśnij przez praskę. Wyjmij ¼ objętości ziemniaków w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, wbij jajka i dołóż odjęte wcześniej ziemniaki. Delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita a ciasto będzie odchodzić od rak. Na posypaną mąką deskę wyjmuj ciasto partiami, z każdej zrób wałeczek i pokrój na niewielkie porcje. Z każdej formuj płaskie kuleczki z dziurką w środku. Gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu w kilku ratach, przez 2-3 minuty. Wyjmuj łyżka cedzakową. Jeżeli chcesz podać je później, przenoś kluski do durszlaka zanurzonego w wodzie z lodem. Po zahartowaniu delikatnie przelej olejem, nie będą się kleić.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również