X

Czego szukasz?

Przepis

Ależ ja lubię kluski śląskie,  nie wiem jak Wy, ale ja się zawsze cieszę jak są w planie na obiad. I zawsze muszą być z dziurką! Troszkę przy nich pracy jest, ale smak wynagradza spędzony czas w kuchni. A Wy fani klusek czy kopytek? Dajcie znać w komentarzu.

Kluski śląskie Kuby

Składniki:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • około 220 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka M
  • sól

Przygotowanie:

Krok 1:

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przestudź, przeciśnij przez praskę.

Krok 2:

Wyjmij ¼ objętości ziemniaków w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, następnie wbij jajka i dołóż odjęte wcześniej ziemniaki. Delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita a ciasto będzie odchodzić od rak.

Krok 3:

Na posypaną mąką deskę wyjmuj ciasto partiami, następnie z każdej zrób wałeczek i pokrój na niewielkie porcje. Z każdej formuj płaskie kuleczki z dziurką w środku.

Krok 4:

Gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu w kilku ratach, przez 2-3 minuty. Wyjmuj łyżka cedzakową. Jeśli chcesz podać je później, przenoś kluski do durszlaka zanurzonego w wodzie z lodem. Po zahartowaniu delikatnie przelej olejem, nie będą się kleić.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Więcej pysznych, mącznych propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również