Pierogi i kluskiPotrawy z ziemniaków
Kluski śląskie Kuby
Ależ ja lubię kluski śląskie, nie wiem jak Wy, ale ja się zawsze cieszę jak są w planie na obiad. I zawsze muszą być z dziurką! Troszkę przy nich pracy jest, ale smak wynagradza spędzony czas w kuchni. A Wy fani klusek czy kopytek? Dajcie znać w komentarzu.
Kluski śląskie Kuby
Składniki:
- 1 kg mącznych ziemniaków
- około 220 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka M
- sól
Przygotowanie:
Krok 1:
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przestudź, przeciśnij przez praskę.
Krok 2:
Wyjmij ¼ objętości ziemniaków w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, następnie wbij jajka i dołóż odjęte wcześniej ziemniaki. Delikatnie posól całość, wyrabiaj rękoma aż konsystencja będzie jednolita a ciasto będzie odchodzić od rak.
Krok 3:
Na posypaną mąką deskę wyjmuj ciasto partiami, następnie z każdej zrób wałeczek i pokrój na niewielkie porcje. Z każdej formuj płaskie kuleczki z dziurką w środku.
Krok 4:
Gotuj w osolonej wodzie na małym ogniu w kilku ratach, przez 2-3 minuty. Wyjmuj łyżka cedzakową. Jeśli chcesz podać je później, przenoś kluski do durszlaka zanurzonego w wodzie z lodem. Po zahartowaniu delikatnie przelej olejem, nie będą się kleić.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, mącznych propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<