X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Krupnik na podrobach

Składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • 400 g podrobów
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 125 ml śmietany
  • 2 suszone grzybki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • ew. 2–3 kostki rosołowe

Sposób przygotowania

Dobre są podroby drobiowe, takie jak serca, czy żołądki, można dać 1-2 wątróbki lub podroby cielęco – wołowe, ale ja smakoszom polecam podroby jagnięco – baranie, pale lizać. Na części wywaru gotujemy podroby. Kiedy są już miękkie, wyjmujemy i kroimy w paseczki. W reszcie wywaru gotujemy obrane i pokrojone warzywa (również ziemniaki) oraz wcześniej namoczone, pokrojone w paseczki suszone grzybki. Po 10 minutach dodajemy opłukaną kaszę i podroby razem z wywarem, w którym się gotowały. Gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż kasza będzie miękka. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również