X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Krupnik na podrobach

Składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • 400 g podrobów
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 125 ml śmietany
  • 2 suszone grzybki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • ew. 2–3 kostki rosołowe

Sposób przyrządzania

Dobre są podroby drobiowe, takie jak serca, czy żołądki, można dać 1-2 wątróbki lub podroby cielęco – wołowe, ale ja smakoszom polecam podroby jagnięco – baranie, pale lizać. Na części wywaru gotujemy podroby. Kiedy są już miękkie, wyjmujemy i kroimy w paseczki. W reszcie wywaru gotujemy obrane i pokrojone warzywa (również ziemniaki) oraz wcześniej namoczone, pokrojone w paseczki suszone grzybki. Po 10 minutach dodajemy opłukaną kaszę i podroby razem z wywarem, w którym się gotowały. Gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż kasza będzie miękka. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również