Przepis
Zupy
Krupnik na podrobach
Składniki
- 2 l wywaru lub wody
- pół szklanki kaszy jęczmiennej
- 400 g podrobów
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 4 ziemniaki
- 125 ml śmietany
- 2 suszone grzybki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- ew. 2–3 kostki rosołowe
Sposób przygotowania
Dobre są podroby drobiowe, takie jak serca, czy żołądki, można dać 1-2 wątróbki lub podroby cielęco – wołowe, ale ja smakoszom polecam podroby jagnięco – baranie, pale lizać. Na części wywaru gotujemy podroby. Kiedy są już miękkie, wyjmujemy i kroimy w paseczki. W reszcie wywaru gotujemy obrane i pokrojone warzywa (również ziemniaki) oraz wcześniej namoczone, pokrojone w paseczki suszone grzybki. Po 10 minutach dodajemy opłukaną kaszę i podroby razem z wywarem, w którym się gotowały. Gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż kasza będzie miękka. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.