Przepis
Owoce morzaRyż
Krewetki z ryżem
Składniki
- 500 g krewetek ( lub małże - mule )
- 400 g ryżu arborio
- 50 ml oliwy
- 400 g przetartych pomidorów ( mogą być z puszki )
- 1 drobno posiekana cebula
- sól
- pieprz
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 100 ml wytrawnego wina białego
- 100 ml bulionu drobiowego
Sposób przygotowania
Krewetki płuczemy,solimy i odstawiamy na kilka minut. Na patelnię wlewamy oliwę.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozgnieciony czosnek i posiekaną cebulę.Smażymy aż się zeszkli.Dodajemy przetarte pomidory,sól i pieprz.Sos dusimy około 10 minut.Wlewamy wino i odparowujemy sos.Dodajemy ryż, podlewamy bulionem.W połowie duszenia ryżu dodajemy krewetki( lub małże ). Dusimy aż ryż będzie al dente.