X

Czego szukasz?

Przepis
Owoce morzaRyżWalentynki

Owoce morza z ryżem

Składniki

  • 200 g krewetek
  • 200 g muli
  • 200 g muszli św. Jacka
  • 200 g małych małży
  • 200 g wędzonego boczku
  • cebula drobno posiekana
  • 400 g ryżu arborio ( na risotto )
  • papryka czerwona i zielona pokrojona w kostkę
  • 100 g zielonego groszku
  • masło lub oliwa
  • sól, pieprz
  • bulion drobiowy
    2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzania

Krewetki obrać ze skorupek,opłukać w osolonej wodzie i osuszyć.Mule i muszle wyszorować i opłukać pod bieżącą wodą. Mule zalać woda i gotować tak długo,aż otworzą się skorupki.wyjąć mięso ze skorupek.Z muszli św.Jacka zostawić twarde części ( białą i pomarańczową ). Posiekać cebulę.Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą.Boczek pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz,dodać pokrojony boczek potem cebulę.Smażyć.Dodać paprykę,czosnek.Dusić 10 minut.Dodać zielony groszek,dusić.Wsypać ryż i podgrzewać, mieszając,aż ryż pokryje się tłuszczem.Wlać wino,gotować,mieszając aż ryż wypije wino.Wlewamy bulion.Dodajemy krewetki,mule,muszle,małże, mieszamy.Gotujemy do czasu ,aż ryż będzie al dente.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również