Przepis
Owoce morzaRyżWalentynki
Owoce morza z ryżem
Składniki
- 200 g krewetek
- 200 g muli
- 200 g muszli św. Jacka
- 200 g małych małży
- 200 g wędzonego boczku
- cebula drobno posiekana
- 400 g ryżu arborio ( na risotto )
- papryka czerwona i zielona pokrojona w kostkę
- 100 g zielonego groszku
- masło lub oliwa
- sól, pieprz
- bulion drobiowy
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Krewetki obrać ze skorupek,opłukać w osolonej wodzie i osuszyć.Mule i muszle wyszorować i opłukać pod bieżącą wodą. Mule zalać woda i gotować tak długo,aż otworzą się skorupki.wyjąć mięso ze skorupek.Z muszli św.Jacka zostawić twarde części ( białą i pomarańczową ). Posiekać cebulę.Paprykę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą.Boczek pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz,dodać pokrojony boczek potem cebulę.Smażyć.Dodać paprykę,czosnek.Dusić 10 minut.Dodać zielony groszek,dusić.Wsypać ryż i podgrzewać, mieszając,aż ryż pokryje się tłuszczem.Wlać wino,gotować,mieszając aż ryż wypije wino.Wlewamy bulion.Dodajemy krewetki,mule,muszle,małże, mieszamy.Gotujemy do czasu ,aż ryż będzie al dente.