Przepis
Składniki
- 1 kg baraniny z udźca
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2-3 liście laurowe
- 10 jagód jałowca
- 1 l kwaśnego mleka lub serwatki
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie zbijamy tłuczkiem przez folię, moczymy w zsiadłym mleku lub serwatce przez co najmniej 2 godziny. Po osączeniu kładziemy na plastrach mięsa plasterki cebuli, po 2 rozgniecione jagody jałowca, kawałek listka laurowego i plasterek boczku. Zwijamy każdy plaster i spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nicią. Solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na patelni i przekładamy do brytfanki. Resztki na patelni rozpuszczamy wodą i polewamy zrazy w brytfannie. Tak przygotowane zrazy pieczemy 30–40 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku.