Przepis
Baranina, Jagnięcina
Baranina mielona po huculsku Macieja Kuronia
Składniki
- 750 g baraniny (udźca, mostka)
- 750 g cielęciny
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 6 ząbków czosnku
- oregano, cząber, ostra papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Baraninę mielimy przez sitko z dużymi otworami, cielęcinę przez gęste, bo jest chudsza od baraniny, dodajemy czosnek, przyprawy, wlewamy wywar i dość długo (30 minut) wyrabiamy na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa wałeczki i przez 20 minut równomiernie opiekamy na grillu z obu stron. Właściwie potrawa ta jest znana w Bułgarii jako kebabczeta. Ponieważ jednak była znana jako popularna potrawa pasterska, to jakimś zrządzeniem losu dotarła i do naszych górali karpackich i była podawana na Huculszczyźnie. Pomimo tego więc, że nie jest naszą narodową potrawą, pozwoliłem sobie zamieścić ją w mojej książce, gdyż uważam, że zasłużyła sobie na to, niemniej niż strudle, kulebiaki, czy barszcz ukraiński.