Boże NarodzeniePrzekąski na ciepłoWielkanocWieprzowina
Paszteciki kruche z mięsem Macieja Kuronia
Koniec listopada, więc powoli zaczynamy myśleć o świątecznym menu. Grudzień się zbliża wielkimi krokami, a z grudniem nadchodzą Święta Bożego Narodzenia. Dlatego przychodzę do Was z pyszną propozycją na paszteciki kruche z mięsem. Wersja mięsna idealnie sprawdzi się w pierwszy i drugi dzień świąt. Pamiętajcie, że mięsny farsz zawsze możecie zamienić na kapustę z grzybami. Będzie równie pysznie, gwarantuję!
Paszteciki kruche z mięsem Macieja Kuronia
Składniki:
- 200 g mąki
- 2 żółtka
- 120 g masła
- 1 jajko do posmarowania
- sól
Farsz
- 300 g mięsa bez kości np. łopatki wieprzowej
- bułka
- mleko do namoczenia bułki
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
- 1 cebula
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, żółtka i sól. Następnie wyrób cisto krojąc wszystkie składniki nożem, a następnie dokończ wyrabianie rękami. Na koniec zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Krok 2:
Po drugie upieczone mięso zmiel w maszynce wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Następnie cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i usmaż na oleju, dodaj do zmielonego mięsa. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3:
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość pół cm. Następnie wykrawaczką wykrój z ciasta kwadraty o boku 10 cm, jeśli nie masz kwadratowej wykrawaczki wytnij kwadraty nożem. Nałóż farsz i zlep paszteciki po przekątnej, jak pierogi. Na koniec posmaruj roztrzepanym jajem i piecz w temperaturze 200° przez 15 minut aż będą piękne i rumiane.
Po więcej przepisów na mięso wieprzowe zapraszam >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.