X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Paszteciki barowe czyli krokiety z pastą jajeczną

Paszteciki barowe czyli krokiety z pastą jajeczną to świetna przekąska rodem z PRL-u. Jest to bez wątpienia proste w przygotowaniu danie, wystarczą jajka na twardo i czerstwa bułka lub serek topiony. Taki farsz idealnie komponuje się z naleśnikami. Ja często przygotowuje to danie gdy zostaną mi jajka po Wielkanocy lub usmażę za dużo naleśników. 

PASZTECIKI BAROWE

Składniki:

Naleśniki:

  • 300 ml mleka 
  • 200 g wody np. gazowanej
  • 50 g oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 10 jajek na twardo
  • 1 kajzerka namoczona w mleku lub 200 g serka topionego
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pieprz ziołowy
  • olej nacierania patelni
  • sól

Paszteciki barowe

Opis przygotowania: 

Krok 1.

Wszystkie składniki naleśników wymieszaj mikserem na gładką masę.

Krok 2.

Patelnię rozgrzej i posmaruj odrobiną oleju. Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Następnie smaż z obu stron na złoty kolor. 

Krok 3.

Przygotuj farsz. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju na złoty, intensywny kolor. Jajka rozdrobnij ubijaczką do ziemniaków.

Krok 4.

Jeśli używasz bułki odciśnij ją delikatnie z nadmiaru mleka, a następnie posiekaj drobno. Jeśli chcesz, aby paszteciki były delikatne i bardziej kremowe użyj serka topionego. Dodaj posiekany szczypiorek oraz pozostałe składniki farszu.

Krok 5.

Na koniec wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem ziołowym. Farsz nałóż do naleśników i zawiń jak do krokietów. Paszteciki, można z pewnością posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku w 180°C przez 10 minut, lub usmażyć na oleju z obu stron na złoto. 

Paszteciki barowe

Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziecie >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Wyszły genialnie. Paszteciki jakie pamiętam z dzieciństwa z baru mlecznego Akademicki na Pl.Narutowicza czy Biedronka na Grójeckiej, także z baru Prasowego na Marszałkowskiej w Warszawie. Super!
    Ps.do nich oczywiście, barszcz czerwony czysty!:-)

  2. Rewelacja. Dokładnie jak z dawnych barów mlecznych. Idealnie komponują sie z barszczykiem czerwonym do popicia.

Sprawdź również