Bardzo lubimy Pieguski, dlatego Bogusia postanowiła zrobić domową wersję tych ciasteczek. I wyszły przepyszne, dlatego pędzę z przepisem do Was. Szybkie i proste w wykonaniu, myślę, że możecie je przygotować razem z dziećmi. Będzie super zabawa. Zosia i Marysia bardzo lubią pomagać nam w kuchni, głównie przy pieczeniu słodkości 🙂 Zapraszam domowe ciastka Pieguski poniżej.
DOMOWE CIASTKA PIEGUSKI
Składniki:
- 50 g drobno pokruszonej gorzkiej czekolady
- 100 g drobno pokruszonej mlecznej czekolady
- 50 g rozdrobnionych orzechów włoskich lub np. laskowych
- 125 g masła ( temperatura pokojowa)
- 80 ml miodu lub np. syropu z agawy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki
- szczypta soli
Domowe ciastka Pieguski
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ustaw piekarnik na 180ºC.
Krok 2:
Mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Następnie dodaj jajo, miód lub syrop z agawy, ekstrakt waniliowy, sól i masło. Na koniec wszystko wyrabiaj w misce.
Krok 3:
Gdy masa będzie jednolita dodaj obie czekolady i orzechy. Następnie połącz składniki delikatnie łyżka.
Krok 4:
Na papierze do pieczenia układaj kulki wielkości połowy łyżki stołowej. Nie musisz ich formować, delikatnie rozpłyną się pod wpływem temperatury i utworzą małe placki. Piecz ciastka 10-12 minut.
Domowe ciastka Pieguski
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<