Przepis
Potrawy z ziemniaków
Knedle ziemniaczane z bryndzą
Składniki
-1 kg ziemniaków
-250 g bryndzy
-ok. 300 g mąki (1,5-2 szklanki)
-1 jajko
-2 łyżki masła
-1 łyżka tartej bułki
-sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy i gotujemy bez obierania, następnie odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy przesianą mąkę, jajo i sól. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta porcjami formujemy wałki o średnicy 3 cm i kroimy je na talarki. Z każdego talarka formujemy krążek, na który nakładamy łyżeczką bryndzę. Zlepiamy, nadając gotowym knedlom kształt kuli. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-7 minut. Po odcedzeniu delikatnie płuczemy knedle gorącą wodą i podajemy polane usmażoną na maśle tartą bułką.