Bywają takie dni, że za człowiekiem chodzi jakiś smak. Za mną wczoraj chodziły krewetki, tak chodziły, ze aż poszedłem do sklepu i zaserwowałem je na kolację. A że wyszły przepyszne, to szybko spisałem proporcję i dzisiaj mam dla Was pyszny przepis na krewetki w sosie z pomidorami i papryczką chili.
Krewetki w sosie z pomidorami i papryczką chili
Składniki:
- 500 g krewetek np. „black tiger”
- 1 cebula
- kora cynamonu długości ok. 7 cm
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 papryczka chili
- kawałek imbiru długości ok. 2-3 cm
- 4 ząbki czosnku
- 700 g pomidorów malinowych lub np. 2 puszki pomidorów pellati
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub np. wody
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Krok 1:
W rondelku rozgrzej oliwę oliwek, następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dołóż korę cynamonu w całości, kmin rzymski, pokrojone na plasterki chili, imbir w plasterkach, następnie posiekany czosnek. Smaż 3-4 minuty, po tym czasie wlej wywar. Gotuj do momentu aż sos się zagęści.
Krok 2:
Dodaj obrane ze skórki, posiekane w kostkę pomidory, następnie sok i skórkę z pomarańczy.
Krok 3:
Na koniec wsyp krewetki, dopraw solą do smaku. Przykryj potrawę duś około 15 minut.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na ryby i owoce morza znajdziesz >> TUTAJ <<
Witam, W którym momencie dodajemy krewetki?
Krewetki dodajemy z pomidorami. Faktycznie nie ma tego w przepisie, już poprawiam.