Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki
Sałatka z warzyw grillowanych
Składniki
- 2 papryki
- 2 podgotowane ziemniaki (350g)
- 1 cebula
- 6 pieczarek portobello
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek szparagów
- 1 doniczka bazylii
- 3 obrane ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki podgotuj przez 10 minut i pokrój w plastry. Warzywa umyj(cebulę obierz) i pokrój według uznania ale nie za drobno. Dopraw oliwą solą i pieprzem. Grilluj na rozgrzanej patelni.
Najdłużej paprykę i cebulę. Krócej czosnek, pieczarki i szparagi.Najkrócej pomidorki. Już zgrillowane warzywa(oprócz czosnku) przełóż do miski posyp posiekaną w paski bazylią.
W blenderze lub moździerzu utrzyj czosnek z oliwą. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Polej warzywa sosem.