Dania główneKiełbasy i wędlinyWielkanoc
Biała kiełbasa ze śliwkami
Kiedy nachodzi Cię ochota na kiełbasę, ale nie na zimno. Na ciepło, z dodatkami, z pomocą i pomysłem przychodzę ja. Ostatnio sam miałem ochotę na coś typowo męskiego, więc będąc na zakupach zaopatrzyłem się w kiełbasę białą surową. Gdy wróciłem do domu szybko przygotowałem z niej danie. Szybko, bo to danie ekspresowe w zrobieniu (chwilkę tylko trzeba poczekać żeby się upiekło). Biała kiełbasa ze śliwkami poleca się na obiad!
Biała kiełbasa ze śliwkami
Składniki:
- 6 kawałków białej kiełbasy surowej,
- 1-2 marchewki,
- 4-6 śliwek,
- gałązka tymianku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz czarny ziarnisty,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- gałązka rozmarynu,
- 1-2 pomidory,
- 1 duża cebula czerwona,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- cukier, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze zajmij się warzywami, marchew obierz i przekrój na 4 części – wzdłuż. Możesz oczywiście pokroić ją w inny sposób w kostkę lub np. w talarki. Śliwki pozbaw pestek i przekrój na pół. Cebule pokrój w piórka. Czosnek pozbaw łupinek i zostaw w całości. Pomidory przekrój na 4 części.
Krok 2:
Po drugie kiełbasę ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, następnie układaj warzywa. Kolejność układania warzyw nie ma znaczenia.
Krok 3:
Następnie dodaj tymianek, liście laurowe, pieprz czarny, ziarenka ziela angielskiego, gałązkę rozmarynu, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz.
Krok 4:
Piecz w 150 stopniach przez 90 minut. Kiełbasę podawaj z warzywami i sosem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<