Przepis
SosySosy zimne
Sos malajski – satai
Składniki
- 1 cebula
- 400 ml mleczka kokosowegp (może być z puszki)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szklanka obranych orzeszków ziemnych
- 50 ml oleju
- kawałek świeżego imbiru – ok. 3 cm
- przyprawy: po 1 łyżeczce mielonego kminku i kolendry, 2 łyżeczki przyprawy curry, pół łyżeczki chili
- 2 łyżki płynnego miodu lub 3 łyżki brązowego cukru
- sól
Sposób przygotowania
Orzeszki prażymy na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor i mielimy. Cebulę, imbir oraz czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Rozgrzewamy olej i smażymy posiekane warzywa, gdy cebula się zeszkli dodajemy curry, chili, kolendrę i kminek. Smażymy jeszcze przez 2 minuty stale mieszając. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy miód lub cukier, zmielone orzeszki. Cały czas mieszając gotujemy sos jeszcze przez przez 5 minut, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy sos sokiem z cytryny i solą.