Przepis
Zupy
Chłodnik z awokado z domowymi nachosami
Składniki
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 duży ogórek lub 6 gruntowych
- 1 szczypiorek
- 1/3 szklanki listków kolendry
- 250 ml warzywnego wywaru, wystudzonego
- 200 ml jogurtu
- 1 łagodne zielone chilli, posiekane drobno bez pestek
- 1 limonka
- Ew. sól do smaku
- 3 placki tortilli, pokrojone w trójkąty
Sposób przygotowania
Nachosy można zrobić w piekarniku, 4-5 minut w 200°C lub na suchej rozgrzanej patelni, po 30 sekund z każdej strony.
Obierz awokado, wyjmij pestkę, miąższ pokrój w kostkę. Ogórka obierz przetnij i wyjmij gniazdo nasienne. Następnie pokrój w kostkę, pozostaw jednego ogórka do dekoracji. Szczypiorek i liście kolendry posiekaj drobno. Zmiksuj awokado, ogórek, szczypiorek, kolendrę, wywar, jogurt i zielone chilli na gładką masę.
Dopraw skórką i sokiem z limonki oraz solą. Przystrój posiekanym drobno ogórkiem, listkami kolendry oraz oliwą.