Przepis
Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne
Jagnięcina ze szpinakiem Macieja Kuronia
Składniki
- 800 g jagnięciny bez kości
- 500 g świeżych liści szpinaku
- 750 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 3 ząbki czosnku
- po pół łyżeczki: oregano, tymianku
- 5 łyżek oliwy lub oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jagnięcinę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Ocet zagotowujemy z wodą oraz ziołami. Gorącą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotowujemy szpinak. Liście myjemy, osączamy, siekamy i dusimy na łyżce masła z kilkoma łyżkami wody, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, solimy. Na każdy osączony z marynaty plaster jagnięciny nakładamy szpinak, zwijamy mięso w rulon i spinamy wykałaczką. Układamy rolady w brytfannie, podlewamy kilkoma łyżkami oliwy i pieczemy godzinę w temperaturze170-180ºC. Podlewamy od czasu do czasu wodą.