X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiSłodkości

Drożdżówki z serem – najlepszy przepis!

Pyszne, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu drożdżówki z serem. Mi te bułeczki kojarzą się z czasami, gdy chodziłem do szkoły. Były na każdym kroku. W końcu postanowiłem je zrobić w domu i powiem Wam wyszły przepyszne, dlatego szybko dzielę się z Wami przepisem. Koniecznie zróbcie je w domu i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały. 

Drożdżówki z serem

Składniki:

Ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 70 g cukru np. trzcinowego
  • 70 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g mleka 
  • 550 g mąki 
  • 2 jajka
  • żółtko
Masa:
  • 500 g twarogu 
  • 40 g cukru np. trzcinowego
  • żółtko
  • 20 g śmietanki 18%
  • jajko plus łyżka wody do posmarowania bułek 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Podgrzej lekko mleko (nie gotuj), następnie dodaj łyżeczkę cukru i drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Przykryj ściereczka, niech rozczyn zacznie pracować. ⁣⁣⁣⁣

Krok 2:

Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj masło, jajka, żółtko, następnie wyrośnięty rozczyn. Wszystko wymieszaj, zacznij wyrabiać ciasto, możesz to zrobić przy pomocy np. miksera planetarnego lub ręcznie. Gotowe ciasto powinno być gładkie i błyszczące (ciasto może się lekko kleić do rąk). Odstaw ciasto na 30 minut przykryte ścierka niech wyrośnie. ⁣⁣

Krok 3:

Ciasto rozwałkuj, postaraj się żeby ciasto po rozwałkowaniu miało kształt prostokąta. 

Krok 4: 

Następnie twaróg połącz z żółtkiem, cukrem i śmietanka. 

Krok 5:

Na połowę rozwałkowanego ciasta wyłóż przygotowana masę twarogowa. 

Krok 6:

Złóż ciasto na pół, a następnie pokrój  w 4 centymetrowe paski. 

Krok 7:

Każdy z pasków zawiń dwa razy jak na zdjęciu. Na koniec przygotowane bułki posmaruj jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra-dół. 

Więcej pysznych, słodkich przepisów znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Świetny, prosty i przyjemny przepis. Drożdżówki wyszły przepyszne. Robię je z domowymi powidłami. Palce lizać

  2. Dziękuję za przypomnienie smaku dzieciństwa! Nie moglam przejść obok tego przepisu obojętnie. Nie da się opisać zapachu drożdżówek wyciągniętych z pieca i smaku jeszcze ciepłych do kawy. Wspaniały i prosty w wykonaniu przepis

Sprawdź również