Boże NarodzenieCiasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartekWalentynki
Brownie z malinami. Przepis krok po kroku.
Na blogu znajdziecie wiele klasycznych przepisów zarówno na dania słone, słodkie, ciasta itp. Zauważyliśmy, że brakuje jednego „must have”, czyli brownie z malinami. Szybko postanowiliśmy nadrobić zaległości, bo tak pyszny, czekoladowy deser na stronie musi być i kropka. Jedno jest pewne. Kiedy robimy brownie z malinami, jedna blaszka to stanowczo za mało. Dlatego z całego serca radzę Wam, zróbcie dwie. U nas każdy uwielbia czekoladę, łącznie z Fifi. Chociaż jak wiadomo, dla psów czekolada nie jest wskazana. O dziwo, kiedy robimy brownie z malinami, pod drzwiami zaczynają kręcić się sąsiedzi, ogólnie panuje jakiś wzmożony ruch.
BROWNIE Z MALINAMI – Przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej np. 64%
- 3 jajka
- 200 g cukru np. trzcinowego
- 140 g mąki pszennej
- 100 g malin
- 100 g czekolady mlecznej
Brownie z malinami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 160°C góra-dół. Masło z gorzką czekoladą rozpuść w rondelku. Uważaj aby nie zagotować, tylko jedynie podgrzać masę.
Krok 2:
Rózgą wymieszaj jajka z cukrem.
Krok 3:
Następnie dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną gorzką czekoladę z masłem.
Krok 4:
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Tak powstałą masę przelej do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ułóż maliny i posyp pokruszoną mleczną czekoladą.
Piecz 35 minut. Można podawać brownie posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.
Brownie z malinami
Więcej przepisów np. na ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Mega przepis. Brownie wyszło przepyszne!
Najlepsze brownie w moim życiu. Mimo, że fanką czekoladowych słodkości nie jestem pomijając czekoladę, to to ciasto w tej wersji pokochałam całym sercem
Dzień dobry jeżeli potrzebuje często na sobotę to kiedy je najlepiej upiec ?
W piątek wieczorem, śmiało można upiec
Pyszne ! Zrobiłam z 1,5 gorzkiej i 0,5 słodkiej czekolady. Dodałam 150 gram cukru zamiast 200 i wyszło naprawdę dobre :). Dziękuję za przepis
Dzień dobry, czy zamiast masła mogę użyć margaryny? Czy takie ciasto jest bardzo gorzkie i posmakuje dzieciom? Pozdrawiam 🙂
Tak, możesz dodać margarynę. Ciasto jest słodkie i bardzo smakuje dzieciom.
Od tego przepisu zaczęła się moja fascynacja kuchnią Pana Jakuba. Okazał się to być najprostszy i najskuteczniejszy przepis na brownie, który spotkałam. Ciasto ma wyjątkowo delikatny i szlachetny smak. Sprawdzić, jak długo zachowuje świeżość, nie udało mi się
Za każdym razem wychodzi pyszne i nie tylko z malinami, genialne !
No i kolejny udany przepis od Pani Bogusi i Pana Jakuba. Brownie idealne. Po ryżu zasmażanymi z kurczakiem i warzywami, zupie ogórkowej przyszedł czas na deser. I znów strzał w dziesiątkę!! Dziękuję i pozdrawiam.
Dziękujemy za komentarz! Bardzo nam miło!
Wyglada magicznie! Chcialabym zrobic takie mokre w srodku i rozplywajace sie, ale to albo kwestia wprawy albo… przepisu? Pozdrawiam serdecznie
Wzięłam przepis od znajomego i od razu po wyjęciu z piekarnika połowy już nie ma bo wszyscy chcieli „tylko spróbować” . Zamiast dwóch gorzkich czekolad dodałam jedną gorzka druga mleczna (nie jest gorzkie a my uwielbiamy wszystko co słodkie ), na wierzchu posypalam też mleczną i zamiast malin wrzuciłam mrożone wiśnie i smakują super. Bardzo polecam ten przepis!
Niezmiernie cieszą mnie te słowa. Smacznego i zapraszam wcześniej 🙂
Sięgnęłam po ten przepis gdy pierwszy raz w życiu postanowiłam zrobić brownie i to był strzał w dziesiątkę 🙂 Super brownie, wszystkim smakuje. Wielokrotnie wracam do tego przepisu 🙂 Dziękuję bardzo
Dzięki wielkie Magda.
Jest nam niezwykle miło 🙂
Kolejny nasz hit od pana Jakuba!!! Przepyszne i najlepsze jakie jadłam !
Cudownie, bardzo się ciesze 🙂
Pozdrawiam 🙂
Najlepsze brownie jakie kiedykolwiek jadłam! Uwielbiamy je z całą moją ferajną.
Bardzo mi miło! 🙂
Panie Jakubie proszę o jakiś dobry przepis na ciasto dla dziecka z cukrzycą typu 1.
pozdrawiam i dziękuję.
Nie jestem dietetykiem i nie tworzę takich przepisów. Niechciałbym zaszkodzić. Jest mnóstwo blogów o tematyce cukrzycowej i myślę, że tam znajdziesz jakąś ciekawą inspirację.
Uwielbiam wasze przepisy ,wszystko jest super opisane i niczego nie trzeba się domyślać i oczywiście zawsze wychodzi coś pysznego pozdrawiam
dziękujemy bardzo, staramy się 🙂
miło Cię gościć.
Pozdrawiamy
Szukałam w internecie i szukałam… i chyba znalazłam brownie idealne:)
Wow!!! Bardzo nas to cieszy. Polecamy inne nasze słodkie przepisy…i nie tylko 🙂
Pozdrawiamy smacznie 🙂
Zrobiłam dziś, jest lekko wilgotne w środku,Ale mam stary piec tylko górą piecze, przeciagnelam do godziny pieczenie i jest ok. Smak oblędny ,podane z bitą śmietaną i swiezymi owcami – niebo w gębie
Super. Smacznego 🙂
Jakub, proponuję robić dwie wersje przepisów, tradycyjną i dla posiadaczy thermomixa
Mam taki plan aby 100% przepisów robić w 2 wariantach ale na razie brakuje mocy przerobowych 😉
A czy musi być naczynie żaroodporne?
Może być blaszka lub inne naczynie do zapiekania.
Zrobiłam i jest pyszne . Polecam.
Miód na moje serce. Zachęcam do korzystania z innych naszych przepisów.
Pozdrawiam 🙂
Mam pytanie odnośnie czekolady. W przepisie napisane jest , że 2 gorzkie czekolady rozpuścić i jeszce jedna do pokruszenia deserowa. W opisie przygotowania natomiast jest napisane, cze na wierzch ciasta pokruszyć mleczną czekoladę,a przecież czekolada deserowa to też jest gorzka, więc nie bardzo rozumiem o jaką czekoladę chodzi
Czekolada gorzka do rozpuszczenia z masłem. Pokruszona na wierz powinna być słodka mleczna lub deserowa. Deserowa jest czymś pomiędzy gorzką a mleczną.
Ale w wydaniu polskim czekolada deserowa nie jest gorzka, zawiera po prostu więcej miazgi kakaowej niż mleczna.
Zaraz poprawię przepis.
Pozdrawiam
Czekolada deserowa też do rozpuszczenia czy posypania?
Jak w przepisie, gorzką rozpuszczasz z masłem, deserową posypujesz 🙂
Pozdrawiam
Browni wygląda obłędnie :)) i pewnie tak smakuje! mam jednak małe pytanko, jaki jest wymiar naczynia w którym ciasto było pieczone?
Pozdrawiam
Karolina,
Wymiar naczynia to 20×30 cm.
Pozdrawiam
Czekam zatem niecierpliwie
Wczoraj rogaliki drozdzowe z różą a dziś w piekarniku Brownie z malinami
Tak trzymać!!!
A jutro nasza Zosia kochana przedstawi swój 2 przepis na ulubione babeczki z czekoladą 😉
Dziękuję bardzo za odpowiedz 🙂
Nie ma problemu 😉
.
Brownie jest świetne ! Tylko chciałabym zapytać czy dodają Państwo tylko czekoladę gorzka do masła czy tez deserowa ? Ponieważ ja podczas robienia dodałam do masła i gorzka i deserowa, a mleczna na wierzch i nie wiem czy nie przesadziłam z ilością czekolady 🙂
Daria,
My dajemy 200 g gorzkiej do masła, a pokruszoną mleczną na wierz masy i do pieca.
Po raz kolejny upiekłam to brownie. Wyszło super. Mąż się zajada.
Zawsze byłam antytalentem jeśli chodzi o wypieki, ale tym ciastem zaskoczyłam nawet teściów.
Dziękuję 🙂
Ewelina,
Dziękuję bardzo. Chyba nie ma łatwiejszego i smaczniejszego ciasta.
Pozdrawiam Was gorąco 🙂
Ja zamiast mąki daję 200g mielony h orzechów lub migdałów
Kacha,
I wszystko dobrze wychodzi? Cenna informacja…
Brownie genialne ☺ bo proste i pyszne ☺. Pozdrawiam ☺
Pati,
Właśnie takie powinno być ciasto, idealnie to podsumowałaś.
Pozdrawiam
Ok dziękuję ślicznie, dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem 🙂
Tinus,
Nie ma sprawy 🙂
Dziekuję za wspaniały przepis! Robiłam wielokrotnie, wychodzi super!
Dziś mała modyfikacja, zamiast czekolady deserowej- mleczna, zamiast 240g cukru- 80g a jako dodatek banan i mrożone borówki, pychota!!!!
Pozdrawiam ❤️
Olu,
Dziękuję bardzo. Ja też wolę mniej słodką wersję (mniej cukru lub więcej gorzkiej czekolady) ale to przepis Bogusi 😉
Panie Jakubie, dziękuję za wspaniały przepis! Robiłam kilkakrotnie, dziś zmodyfikowałam go dodając mrożone borówki i świeżego banana! Wyszło genialnie!!!!
PS: Dla osób, które robią z mleczną czekoladą zamiar deserowej tak jak ja- 80g cukru stanowczo wystarczy
Pozdrawiam ❤️
Jak jaja utrzeć z cukrem? Mam mieszać ta trzepaczka metalowa do połączenia? Też mam taką trzepaczke
Tinus,
Wystarczy mieszać trzepaczką do połączenia składników, wszystko łatwo się łączy.
Dziękuję za odpowiedź. Prawdopodobnie faktycznie przesadziłam z temperaturą. Następnym razem będę uważała 🙂 W każdym razie przepis godny uwagi 🙂 Pozdrawiam 🙂
Panie Jakubie. Proszę o radę. Robiłam brownie dzisiaj i wyszło mi trochę twardawe. Dobre, słodkie ale nie takie jak Pabln pisał. Za długo trzymałam q piekarniku czy co innego mogłam zrobić źle? Pozdrawiam 🙂
Przypuszczam, że za długo trzymałaś, albo temperatura była za wysoka, w przepisie jest dość niska temperatura 160 stopni C.
Dziękuję za przepis! Ciasto jest po prostu cudowne! Szybkie, proste i naprawdę smaczne!
Dziękujemy bardzo 🙂 To też jedno z naszych ulubionych ciast, totalny pewniak, zawsze wychodzi.
Czy jesli gorzka czekolade zamienie pol na pol z mleczna to wyjdzie nie tak jak powinno?Zawsze sie obawiam ze wyjdzie za gorzkie.
Kamila,
Tak jak jest w przepisie naprawdę wychodzi pysznie, nie za gorzko. Wczoraj na imprezie rodzinnej kilka osób pytało o przepis. A jak bardzo chcesz zamienić proporcję pół na pół, to zmniejsz trochę ilość cukru bo wyjdzie za słodkie.
Jutro zabieram się za nie
Gosiekk, będziesz zadowolona 🙂 Daj znać jak bardzo 😉
Dla mnie to czekoladowa rozkosz! Dodatek malin to strzał w 10! Dziękuję za ten przepis i przymierzam się tym razem do orzechowca.
Pozdrawiam
Niezmiernie nas to cieszy 🙂 Mamy nadzieję, że przypadnie do gustu tak samo jak brownie z malinami.
Pozdrawiamy
Ciasto jest rewelacyjne. Cudowne. Wspaniałe.goraco polecam ten przepis. Jedna blaszka to zdecydowanie za mało.zniknelo w pół godziny.
Bardzo dziękuję za miłe słowa!
Czy zamiast cukru brązowego mogę dodać zwykły biały?:) Pozdrawiam was!
Brązowy trochę lepiej nam pasował ale biały też będzie dobry 🙂
Pozdrawiam
Na tym zdjęciu ze składnikami w tej najmniejszej miseczce jest proszek do pieczenia?
W miseczce jest sól. Możesz dodać szczyptę do ciasta.
Witam. Mam pytanie czy jajka idą w całośći czy tylko żółtka.
Ppzdrawiam
Tak jak w przepisie całe 😉
Mam małe pytanie, czy jeśli nie mam takiego naczynia żaroodpornego jak użyłeś do pieczenia czy nada się zwykła blaszka do pieczenia ?
Oczywiście, że się nada! Rób śmiało w zwykłej blaszce.
Upiekłam 🙂 Najlepsze brownie jakie jadłam 🙂 Pyszności, dziękuję 🙂
Olu dziekuję za komentarz!
Upiekłam dzisiaj najlepsze brownie jakie jadłam dziękuję i polecam
Bardzo nam miło! razem z Bogusią pozdrawiamy 🙂
Witam, wygląda przepięknie. Lecz mam jedno pytanie, czy maliny mogą być mrożone?
Tak mogą być mrożone.
Cześć Jakub, właśnie robimy twoje Brownie, ale mam jedno pytanie, na tym zdjęciu z samej góry, to maliny nie są upieczone, wyglądają na świeże…
Jak to jest z tym zdjęciem..?
Pieczemy z malinami. Ja dodatkowo ułożyłem na wierchu świeże, żeby ładnie wyglądały podczas podania.