X

Czego szukasz?

Przepis
Na naszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami. Szybko postanowiliśmy nadrobić zaległości, bo tak pyszny, czekoladowy deser na stronie musi być i kropka.

Brownie z malinami – Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru lub zwykłego białego
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g malin
  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rozgrzej piekarnik do 160°C góra-dół. Masło z gorzką czekoladą rozpuść w rondelku. Uważaj aby nie zagotować, tylko jedynie podgrzać masę.  

Krok 2:

Rózgą wymieszaj jajka z cukrem.

Krok 3:

Następnie dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną gorzką czekoladę z masłem.

Krok 4:

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Krok 5:

Tak powstałą masę przelej do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż maliny i posyp pokruszoną mleczną czekoladą. Piecz 35 minut. Można podawać brownie posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.
Jedna blaszka to stanowczo za mało
Jedno jest pewne. Kiedy robimy brownie z malinami,jedna blaszka to stanowczo za mało. Dlatego z całego serca radzę Wam, zróbcie dwie 😉 U nas każdy uwielbia czekoladę, łącznie z Fifi. Chociaż jak wiadomo, dla psów czekolada nie jest wskazana. O dziwo, kiedy robimy brownie z malinami, pod drzwiami zaczynają kręcić się sąsiedzi, ogólnie panuje jakiś wzmożony ruch 😉
Cegiełka szczęścia
Czekolada jest źródłem nie tylko magnezu. Po skonsumowaniu nawet małego kawałka w naszym mózgu rośnie poziom serotoniny  i właśnie endorfin (LINK). Ten pierwszy neuroprzekaźnik który przeciwdziała depresji. Dlatego adekwatną nazywa kawałka brownie z malinami, jest cegiełka szczęścia. Natychmiast po włożeniu do ust, kiedy czekolada zaczyna się rozpuszczać powoduje uśmiech na twarzy. Wspaniałym uzupełnieniem głębokiego, słodkiego smaku są kwaskowe maliny, które możecie zamienić na inne owoce np. truskawki, borówki lub porzeczki. Jeżeli chcecie sobie poprawić nastrój, to zapraszam do przepisu na brownie z malinami, lub do zakładki ze słodkościami.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Od tego przepisu zaczęła się moja fascynacja kuchnią Pana Jakuba. Okazał się to być najprostszy i najskuteczniejszy przepis na brownie, który spotkałam. Ciasto ma wyjątkowo delikatny i szlachetny smak. Sprawdzić, jak długo zachowuje świeżość, nie udało mi się

  2. Za każdym razem wychodzi pyszne i nie tylko z malinami, genialne !

  3. No i kolejny udany przepis od Pani Bogusi i Pana Jakuba. Brownie idealne. Po ryżu zasmażanymi z kurczakiem i warzywami, zupie ogórkowej przyszedł czas na deser. I znów strzał w dziesiątkę!! Dziękuję i pozdrawiam.

  4. Wyglada magicznie! Chcialabym zrobic takie mokre w srodku i rozplywajace sie, ale to albo kwestia wprawy albo… przepisu? Pozdrawiam serdecznie

  5. Wzięłam przepis od znajomego i od razu po wyjęciu z piekarnika połowy już nie ma bo wszyscy chcieli „tylko spróbować” . Zamiast dwóch gorzkich czekolad dodałam jedną gorzka druga mleczna (nie jest gorzkie a my uwielbiamy wszystko co słodkie ), na wierzchu posypalam też mleczną i zamiast malin wrzuciłam mrożone wiśnie i smakują super. Bardzo polecam ten przepis!

  6. Kolejny nasz hit od pana Jakuba!!! Przepyszne i najlepsze jakie jadłam !

  7. Najlepsze brownie jakie kiedykolwiek jadłam! Uwielbiamy je z całą moją ferajną.

  8. Panie Jakubie proszę o jakiś dobry przepis na ciasto dla dziecka z cukrzycą typu 1.

    pozdrawiam i dziękuję.

  9. Uwielbiam wasze przepisy ,wszystko jest super opisane i niczego nie trzeba się domyślać i oczywiście zawsze wychodzi coś pysznego pozdrawiam

  10. Szukałam w internecie i szukałam… i chyba znalazłam brownie idealne:)

  11. Zrobiłam dziś, jest lekko wilgotne w środku,Ale mam stary piec tylko górą piecze, przeciagnelam do godziny pieczenie i jest ok. Smak oblędny ,podane z bitą śmietaną i swiezymi owcami – niebo w gębie

  12. Jakub, proponuję robić dwie wersje przepisów, tradycyjną i dla posiadaczy thermomixa

  13. Mam pytanie odnośnie czekolady. W przepisie napisane jest , że 2 gorzkie czekolady rozpuścić i jeszce jedna do pokruszenia deserowa. W opisie przygotowania natomiast jest napisane, cze na wierzch ciasta pokruszyć mleczną czekoladę,a przecież czekolada deserowa to też jest gorzka, więc nie bardzo rozumiem o jaką czekoladę chodzi

    • Czekolada gorzka do rozpuszczenia z masłem. Pokruszona na wierz powinna być słodka mleczna lub deserowa. Deserowa jest czymś pomiędzy gorzką a mleczną.

      Ale w wydaniu polskim czekolada deserowa nie jest gorzka, zawiera po prostu więcej miazgi kakaowej niż mleczna.

      Zaraz poprawię przepis.

      Pozdrawiam

  14. Browni wygląda obłędnie :)) i pewnie tak smakuje! mam jednak małe pytanko, jaki jest wymiar naczynia w którym ciasto było pieczone?
    Pozdrawiam

  15. Wczoraj rogaliki drozdzowe z różą a dziś w piekarniku Brownie z malinami

  16. Brownie jest świetne ! Tylko chciałabym zapytać czy dodają Państwo tylko czekoladę gorzka do masła czy tez deserowa ? Ponieważ ja podczas robienia dodałam do masła i gorzka i deserowa, a mleczna na wierzch i nie wiem czy nie przesadziłam z ilością czekolady 🙂

  17. Po raz kolejny upiekłam to brownie. Wyszło super. Mąż się zajada.
    Zawsze byłam antytalentem jeśli chodzi o wypieki, ale tym ciastem zaskoczyłam nawet teściów.
    Dziękuję 🙂

  18. Dziekuję za wspaniały przepis! Robiłam wielokrotnie, wychodzi super!
    Dziś mała modyfikacja, zamiast czekolady deserowej- mleczna, zamiast 240g cukru- 80g a jako dodatek banan i mrożone borówki, pychota!!!!
    Pozdrawiam ❤️

  19. Panie Jakubie, dziękuję za wspaniały przepis! Robiłam kilkakrotnie, dziś zmodyfikowałam go dodając mrożone borówki i świeżego banana! Wyszło genialnie!!!!
    PS: Dla osób, które robią z mleczną czekoladą zamiar deserowej tak jak ja- 80g cukru stanowczo wystarczy
    Pozdrawiam ❤️

  20. Jak jaja utrzeć z cukrem? Mam mieszać ta trzepaczka metalowa do połączenia? Też mam taką trzepaczke

  21. Dziękuję za odpowiedź. Prawdopodobnie faktycznie przesadziłam z temperaturą. Następnym razem będę uważała 🙂 W każdym razie przepis godny uwagi 🙂 Pozdrawiam 🙂

  22. Panie Jakubie. Proszę o radę. Robiłam brownie dzisiaj i wyszło mi trochę twardawe. Dobre, słodkie ale nie takie jak Pabln pisał. Za długo trzymałam q piekarniku czy co innego mogłam zrobić źle? Pozdrawiam 🙂

  23. Dziękuję za przepis! Ciasto jest po prostu cudowne! Szybkie, proste i naprawdę smaczne!

  24. Czy jesli gorzka czekolade zamienie pol na pol z mleczna to wyjdzie nie tak jak powinno?Zawsze sie obawiam ze wyjdzie za gorzkie.

    • Kamila,
      Tak jak jest w przepisie naprawdę wychodzi pysznie, nie za gorzko. Wczoraj na imprezie rodzinnej kilka osób pytało o przepis. A jak bardzo chcesz zamienić proporcję pół na pół, to zmniejsz trochę ilość cukru bo wyjdzie za słodkie.

  25. Dla mnie to czekoladowa rozkosz! Dodatek malin to strzał w 10! Dziękuję za ten przepis i przymierzam się tym razem do orzechowca.
    Pozdrawiam

  26. Ciasto jest rewelacyjne. Cudowne. Wspaniałe.goraco polecam ten przepis. Jedna blaszka to zdecydowanie za mało.zniknelo w pół godziny.

  27. Czy zamiast cukru brązowego mogę dodać zwykły biały?:) Pozdrawiam was!

  28. Na tym zdjęciu ze składnikami w tej najmniejszej miseczce jest proszek do pieczenia?

  29. Witam. Mam pytanie czy jajka idą w całośći czy tylko żółtka.
    Ppzdrawiam

  30. Mam małe pytanie, czy jeśli nie mam takiego naczynia żaroodpornego jak użyłeś do pieczenia czy nada się zwykła blaszka do pieczenia ?

  31. Upiekłam 🙂 Najlepsze brownie jakie jadłam 🙂 Pyszności, dziękuję 🙂

  32. Witam, wygląda przepięknie. Lecz mam jedno pytanie, czy maliny mogą być mrożone?

  33. Cześć Jakub, właśnie robimy twoje Brownie, ale mam jedno pytanie, na tym zdjęciu z samej góry, to maliny nie są upieczone, wyglądają na świeże…
    Jak to jest z tym zdjęciem..?

Sprawdź również