X

Czego szukasz?

Przepis

Na naszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami. Szybko postanowiliśmy nadrobić zaległości, bo tak pyszny, czekoladowy deser na stronie musi być i kropka.

Brownie z malinami. 

Składniki:

 

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g malin
  • 100 g czekolady mlecznej

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C góra-dół. Masło z gorzką czekoladą rozpuść w rondelku. Uważaj aby nie zagotować, tylko jedynie podgrzać masę.

 

Rózgą ubij jajka z cukrem.

 

Następnie dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną gorzką czekoladę z masłem.

 

Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

 

Tak powstałą masę przelej do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok 20 cm x 30 cm wyłożonego papierem do pieczenia.

 

Na wierzch ułóż maliny i posyp pokruszoną mleczną czekoladą.

Piecz 35 minut. Można podawać brownie posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.

 

Jedna blaszka to stanowczo za mało

 

Jedno jest pewne. Kiedy robimy brownie z malinami,jedna blaszka to stanowczo za mało. Dlatego z całego serca radzę Wam, zróbcie dwie 😉 U nas każdy uwielbia czekoladę, łącznie z Fifi. Chociaż jak wiadomo, dla psów czekolada nie jest wskazana. O dziwo, kiedy robimy brownie z malinami, pod drzwiami zaczynają kręcić się sąsiedzi, ogólnie panuje jakiś wzmożony ruch 😉

 

Cegiełka szczęścia

 

Czekolada jest źródłem nie tylko magnezu. Po skonsumowaniu nawet małego kawałka w naszym mózgu rośnie poziom serotoniny  i właśnie endorfin (LINK). Ten pierwszy neuroprzekaźnik który przeciwdziała depresji. Dlatego adekwatną nazywa kawałka brownie z malinami, jest cegiełka szczęścia. Natychmiast po włożeniu do ust, kiedy czekolada zaczyna się rozpuszczać powoduje uśmiech na twarzy. Wspaniałym uzupełnieniem głębokiego, słodkiego smaku są kwaskowe maliny, które możecie zamienić na inne owoce np. truskawki, borówki lub porzeczki.

 

Jeżeli chcecie sobie poprawić nastrój, to zapraszam do przepisu na brownie z malinami, krok po kroku. Lub do zakładki ze słodkościami https://kuron.com.pl/category/slodkosci/

 

 

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Kasia

    Wzięłam przepis od znajomego i od razu po wyjęciu z piekarnika połowy już nie ma bo wszyscy chcieli „tylko spróbować” . Zamiast dwóch gorzkich czekolad dodałam jedną gorzka druga mleczna (nie jest gorzkie a my uwielbiamy wszystko co słodkie ), na wierzchu posypalam też mleczną i zamiast malin wrzuciłam mrożone wiśnie i smakują super. Bardzo polecam ten przepis!

    • Jakub Kuroń

      Niezmiernie cieszą mnie te słowa. Smacznego i zapraszam wcześniej 🙂

  2. Ewelina

    Kolejny nasz hit od pana Jakuba!!! Przepyszne i najlepsze jakie jadłam !

    • Jakub Kuroń

      Cudownie, bardzo się ciesze 🙂

      Pozdrawiam 🙂

  3. Asia

    Najlepsze brownie jakie kiedykolwiek jadłam! Uwielbiamy je z całą moją ferajną.

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło! 🙂

  4. maria

    Panie Jakubie proszę o jakiś dobry przepis na ciasto dla dziecka z cukrzycą typu 1.

    pozdrawiam i dziękuję.

    • Jakub Kuroń

      Nie jestem dietetykiem i nie tworzę takich przepisów. Niechciałbym zaszkodzić. Jest mnóstwo blogów o tematyce cukrzycowej i myślę, że tam znajdziesz jakąś ciekawą inspirację.

  5. IWONA

    Uwielbiam wasze przepisy ,wszystko jest super opisane i niczego nie trzeba się domyślać i oczywiście zawsze wychodzi coś pysznego pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      dziękujemy bardzo, staramy się 🙂

      miło Cię gościć.

      Pozdrawiamy

  6. Livingbooksx

    Szukałam w internecie i szukałam… i chyba znalazłam brownie idealne:)

    • Jakub Kuroń

      Wow!!! Bardzo nas to cieszy. Polecamy inne nasze słodkie przepisy…i nie tylko 🙂

      Pozdrawiamy smacznie 🙂

  7. Daniellos

    Zrobiłam dziś, jest lekko wilgotne w środku,Ale mam stary piec tylko górą piecze, przeciagnelam do godziny pieczenie i jest ok. Smak oblędny ,podane z bitą śmietaną i swiezymi owcami – niebo w gębie

    • Jakub Kuroń

      Super. Smacznego 🙂

  8. Marta

    Jakub, proponuję robić dwie wersje przepisów, tradycyjną i dla posiadaczy thermomixa

    • Jakub Kuroń

      Mam taki plan aby 100% przepisów robić w 2 wariantach ale na razie brakuje mocy przerobowych 😉

  9. Dorota

    Zrobiłam i jest pyszne . Polecam.

    • Jakub Kuroń

      Miód na moje serce. Zachęcam do korzystania z innych naszych przepisów.

      Pozdrawiam 🙂

  10. Aleksandra Nyks-Kowalska

    Mam pytanie odnośnie czekolady. W przepisie napisane jest , że 2 gorzkie czekolady rozpuścić i jeszce jedna do pokruszenia deserowa. W opisie przygotowania natomiast jest napisane, cze na wierzch ciasta pokruszyć mleczną czekoladę,a przecież czekolada deserowa to też jest gorzka, więc nie bardzo rozumiem o jaką czekoladę chodzi

    • Jakub Kuroń

      Czekolada gorzka do rozpuszczenia z masłem. Pokruszona na wierz powinna być słodka mleczna lub deserowa. Deserowa jest czymś pomiędzy gorzką a mleczną.

      Ale w wydaniu polskim czekolada deserowa nie jest gorzka, zawiera po prostu więcej miazgi kakaowej niż mleczna.

      Zaraz poprawię przepis.

      Pozdrawiam

  11. Martyna

    Czekolada deserowa też do rozpuszczenia czy posypania?

    • Jakub Kuroń

      Jak w przepisie, gorzką rozpuszczasz z masłem, deserową posypujesz 🙂

      Pozdrawiam

  12. Karolina

    Browni wygląda obłędnie :)) i pewnie tak smakuje! mam jednak małe pytanko, jaki jest wymiar naczynia w którym ciasto było pieczone?
    Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Karolina,

      Wymiar naczynia to 20×30 cm.

      Pozdrawiam

  13. Perfekcyjnie nieperfekcyjna

    Czekam zatem niecierpliwie

  14. Perfekcyjnie nieperfekcyjna

    Wczoraj rogaliki drozdzowe z różą a dziś w piekarniku Brownie z malinami

    • Jakub Kuroń

      Tak trzymać!!!

      A jutro nasza Zosia kochana przedstawi swój 2 przepis na ulubione babeczki z czekoladą 😉

  15. Daria

    Dziękuję bardzo za odpowiedz 🙂

    • Jakub Kuroń

      Nie ma problemu 😉

  16. Daria

    Brownie jest świetne ! Tylko chciałabym zapytać czy dodają Państwo tylko czekoladę gorzka do masła czy tez deserowa ? Ponieważ ja podczas robienia dodałam do masła i gorzka i deserowa, a mleczna na wierzch i nie wiem czy nie przesadziłam z ilością czekolady 🙂

    • Jakub Kuroń

      Daria,

      My dajemy 200 g gorzkiej do masła, a pokruszoną mleczną na wierz masy i do pieca.

  17. Ewelina Rogaczewska

    Po raz kolejny upiekłam to brownie. Wyszło super. Mąż się zajada.
    Zawsze byłam antytalentem jeśli chodzi o wypieki, ale tym ciastem zaskoczyłam nawet teściów.
    Dziękuję 🙂

    • Jakub Kuroń

      Ewelina,

      Dziękuję bardzo. Chyba nie ma łatwiejszego i smaczniejszego ciasta.

      Pozdrawiam Was gorąco 🙂

  18. Kacha

    Ja zamiast mąki daję 200g mielony h orzechów lub migdałów

    • Jakub Kuroń

      Kacha,

      I wszystko dobrze wychodzi? Cenna informacja…

  19. Pati

    Brownie genialne ☺ bo proste i pyszne ☺. Pozdrawiam ☺

    • Jakub Kuroń

      Pati,

      Właśnie takie powinno być ciasto, idealnie to podsumowałaś.

      Pozdrawiam

  20. Tinus

    Ok dziękuję ślicznie, dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem 🙂

    • Jakub Kuroń

      Tinus,

      Nie ma sprawy 🙂

  21. Olut91

    Dziekuję za wspaniały przepis! Robiłam wielokrotnie, wychodzi super!
    Dziś mała modyfikacja, zamiast czekolady deserowej- mleczna, zamiast 240g cukru- 80g a jako dodatek banan i mrożone borówki, pychota!!!!
    Pozdrawiam ❤️

    • Jakub Kuroń

      Olu,

      Dziękuję bardzo. Ja też wolę mniej słodką wersję (mniej cukru lub więcej gorzkiej czekolady) ale to przepis Bogusi 😉

  22. Olut91

    Panie Jakubie, dziękuję za wspaniały przepis! Robiłam kilkakrotnie, dziś zmodyfikowałam go dodając mrożone borówki i świeżego banana! Wyszło genialnie!!!!
    PS: Dla osób, które robią z mleczną czekoladą zamiar deserowej tak jak ja- 80g cukru stanowczo wystarczy
    Pozdrawiam ❤️

  23. Tinus

    Jak jaja utrzeć z cukrem? Mam mieszać ta trzepaczka metalowa do połączenia? Też mam taką trzepaczke

    • Jakub Kuroń

      Tinus,

      Wystarczy mieszać trzepaczką do połączenia składników, wszystko łatwo się łączy.

  24. Justyna

    Dziękuję za odpowiedź. Prawdopodobnie faktycznie przesadziłam z temperaturą. Następnym razem będę uważała 🙂 W każdym razie przepis godny uwagi 🙂 Pozdrawiam 🙂

  25. Justyna

    Panie Jakubie. Proszę o radę. Robiłam brownie dzisiaj i wyszło mi trochę twardawe. Dobre, słodkie ale nie takie jak Pabln pisał. Za długo trzymałam q piekarniku czy co innego mogłam zrobić źle? Pozdrawiam 🙂

    • Jakub Kuroń

      Przypuszczam, że za długo trzymałaś, albo temperatura była za wysoka, w przepisie jest dość niska temperatura 160 stopni C.

  26. Natalie

    Dziękuję za przepis! Ciasto jest po prostu cudowne! Szybkie, proste i naprawdę smaczne!

    • Jakub Kuroń

      Dziękujemy bardzo 🙂 To też jedno z naszych ulubionych ciast, totalny pewniak, zawsze wychodzi.

  27. Kamila

    Czy jesli gorzka czekolade zamienie pol na pol z mleczna to wyjdzie nie tak jak powinno?Zawsze sie obawiam ze wyjdzie za gorzkie.

    • Jakub Kuroń

      Kamila,
      Tak jak jest w przepisie naprawdę wychodzi pysznie, nie za gorzko. Wczoraj na imprezie rodzinnej kilka osób pytało o przepis. A jak bardzo chcesz zamienić proporcję pół na pół, to zmniejsz trochę ilość cukru bo wyjdzie za słodkie.

  28. Gosiekk

    Jutro zabieram się za nie

    • Jakub Kuroń

      Gosiekk, będziesz zadowolona 🙂 Daj znać jak bardzo 😉

  29. Aga Górka

    Dla mnie to czekoladowa rozkosz! Dodatek malin to strzał w 10! Dziękuję za ten przepis i przymierzam się tym razem do orzechowca.
    Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Niezmiernie nas to cieszy 🙂 Mamy nadzieję, że przypadnie do gustu tak samo jak brownie z malinami.

      Pozdrawiamy

  30. Z blizniakiami w kuchni

    Ciasto jest rewelacyjne. Cudowne. Wspaniałe.goraco polecam ten przepis. Jedna blaszka to zdecydowanie za mało.zniknelo w pół godziny.

    • Jakub Kuroń

      Bardzo dziękuję za miłe słowa!

  31. Alicja

    Czy zamiast cukru brązowego mogę dodać zwykły biały?:) Pozdrawiam was!

    • Jakub Kuroń

      Brązowy trochę lepiej nam pasował ale biały też będzie dobry 🙂

      Pozdrawiam

  32. Karolina

    Na tym zdjęciu ze składnikami w tej najmniejszej miseczce jest proszek do pieczenia?

    • Jakub Kuroń

      W miseczce jest sól. Możesz dodać szczyptę do ciasta.

  33. Konrad

    Witam. Mam pytanie czy jajka idą w całośći czy tylko żółtka.
    Ppzdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Tak jak w przepisie całe 😉

  34. Klaudia

    Mam małe pytanie, czy jeśli nie mam takiego naczynia żaroodpornego jak użyłeś do pieczenia czy nada się zwykła blaszka do pieczenia ?

    • Jakub Kuroń

      Oczywiście, że się nada! Rób śmiało w zwykłej blaszce.

  35. Ola

    Upiekłam 🙂 Najlepsze brownie jakie jadłam 🙂 Pyszności, dziękuję 🙂

    • Jakub Kuroń

      Olu dziekuję za komentarz!

  36. Aleksandra

    Upiekłam dzisiaj najlepsze brownie jakie jadłam dziękuję i polecam

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło! razem z Bogusią pozdrawiamy 🙂

  37. Iwona

    Witam, wygląda przepięknie. Lecz mam jedno pytanie, czy maliny mogą być mrożone?

    • Jakub Kuroń

      Tak mogą być mrożone.

  38. Robocik kuchenny

    Cześć Jakub, właśnie robimy twoje Brownie, ale mam jedno pytanie, na tym zdjęciu z samej góry, to maliny nie są upieczone, wyglądają na świeże…
    Jak to jest z tym zdjęciem..?

    • Jakub Kuroń

      Pieczemy z malinami. Ja dodatkowo ułożyłem na wierchu świeże, żeby ładnie wyglądały podczas podania.

Sprawdź również