Na naszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami. Szybko postanowiliśmy nadrobić zaległości, bo tak pyszny, czekoladowy deser na stronie musi być i kropka.
Brownie z malinami – Przepis krok po kroku
Składniki:
200 g masła
200 g czekolady gorzkiej
3 jajka
200 g brązowego cukru lub zwykłego białego
140 g mąki pszennej
100 g malin
100 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 160°C góra-dół. Masło z gorzką czekoladą rozpuść w rondelku. Uważaj aby nie zagotować, tylko jedynie podgrzać masę.
Krok 2:
Rózgą wymieszaj jajka z cukrem.
Krok 3:
Następnie dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną gorzką czekoladę z masłem.
Krok 4:
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Tak powstałą masę przelej do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ułóż maliny i posyp pokruszoną mleczną czekoladą.
Piecz 35 minut. Można podawać brownie posypane cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi.
Jedna blaszka to stanowczo za mało
Jedno jest pewne. Kiedy robimy brownie z malinami,jedna blaszka to stanowczo za mało. Dlatego z całego serca radzę Wam, zróbcie dwie 😉 U nas każdy uwielbia czekoladę, łącznie z Fifi. Chociaż jak wiadomo, dla psów czekolada nie jest wskazana. O dziwo, kiedy robimy brownie z malinami, pod drzwiami zaczynają kręcić się sąsiedzi, ogólnie panuje jakiś wzmożony ruch 😉
Cegiełka szczęścia
Czekolada jest źródłem nie tylko magnezu. Po skonsumowaniu nawet małego kawałka w naszym mózgu rośnie poziom serotoniny i właśnie endorfin (LINK). Ten pierwszy neuroprzekaźnik który przeciwdziała depresji. Dlatego adekwatną nazywa kawałka brownie z malinami, jest cegiełka szczęścia. Natychmiast po włożeniu do ust, kiedy czekolada zaczyna się rozpuszczać powoduje uśmiech na twarzy. Wspaniałym uzupełnieniem głębokiego, słodkiego smaku są kwaskowe maliny, które możecie zamienić na inne owoce np. truskawki, borówki lub porzeczki.
Jeżeli chcecie sobie poprawić nastrój, to zapraszam do przepisu na brownie z malinami, lub do zakładki ze słodkościami.
Od tego przepisu zaczęła się moja fascynacja kuchnią Pana Jakuba. Okazał się to być najprostszy i najskuteczniejszy przepis na brownie, który spotkałam. Ciasto ma wyjątkowo delikatny i szlachetny smak. Sprawdzić, jak długo zachowuje świeżość, nie udało mi się
No i kolejny udany przepis od Pani Bogusi i Pana Jakuba. Brownie idealne. Po ryżu zasmażanymi z kurczakiem i warzywami, zupie ogórkowej przyszedł czas na deser. I znów strzał w dziesiątkę!! Dziękuję i pozdrawiam.
Wzięłam przepis od znajomego i od razu po wyjęciu z piekarnika połowy już nie ma bo wszyscy chcieli „tylko spróbować” . Zamiast dwóch gorzkich czekolad dodałam jedną gorzka druga mleczna (nie jest gorzkie a my uwielbiamy wszystko co słodkie ), na wierzchu posypalam też mleczną i zamiast malin wrzuciłam mrożone wiśnie i smakują super. Bardzo polecam ten przepis!
Sięgnęłam po ten przepis gdy pierwszy raz w życiu postanowiłam zrobić brownie i to był strzał w dziesiątkę 🙂 Super brownie, wszystkim smakuje. Wielokrotnie wracam do tego przepisu 🙂 Dziękuję bardzo
Nie jestem dietetykiem i nie tworzę takich przepisów. Niechciałbym zaszkodzić. Jest mnóstwo blogów o tematyce cukrzycowej i myślę, że tam znajdziesz jakąś ciekawą inspirację.
Zrobiłam dziś, jest lekko wilgotne w środku,Ale mam stary piec tylko górą piecze, przeciagnelam do godziny pieczenie i jest ok. Smak oblędny ,podane z bitą śmietaną i swiezymi owcami – niebo w gębie
Mam pytanie odnośnie czekolady. W przepisie napisane jest , że 2 gorzkie czekolady rozpuścić i jeszce jedna do pokruszenia deserowa. W opisie przygotowania natomiast jest napisane, cze na wierzch ciasta pokruszyć mleczną czekoladę,a przecież czekolada deserowa to też jest gorzka, więc nie bardzo rozumiem o jaką czekoladę chodzi
Czekolada gorzka do rozpuszczenia z masłem. Pokruszona na wierz powinna być słodka mleczna lub deserowa. Deserowa jest czymś pomiędzy gorzką a mleczną.
Ale w wydaniu polskim czekolada deserowa nie jest gorzka, zawiera po prostu więcej miazgi kakaowej niż mleczna.
Brownie jest świetne ! Tylko chciałabym zapytać czy dodają Państwo tylko czekoladę gorzka do masła czy tez deserowa ? Ponieważ ja podczas robienia dodałam do masła i gorzka i deserowa, a mleczna na wierzch i nie wiem czy nie przesadziłam z ilością czekolady 🙂
Po raz kolejny upiekłam to brownie. Wyszło super. Mąż się zajada.
Zawsze byłam antytalentem jeśli chodzi o wypieki, ale tym ciastem zaskoczyłam nawet teściów.
Dziękuję 🙂
Dziekuję za wspaniały przepis! Robiłam wielokrotnie, wychodzi super!
Dziś mała modyfikacja, zamiast czekolady deserowej- mleczna, zamiast 240g cukru- 80g a jako dodatek banan i mrożone borówki, pychota!!!!
Pozdrawiam ❤️
Panie Jakubie, dziękuję za wspaniały przepis! Robiłam kilkakrotnie, dziś zmodyfikowałam go dodając mrożone borówki i świeżego banana! Wyszło genialnie!!!!
PS: Dla osób, które robią z mleczną czekoladą zamiar deserowej tak jak ja- 80g cukru stanowczo wystarczy
Pozdrawiam ❤️
Dziękuję za odpowiedź. Prawdopodobnie faktycznie przesadziłam z temperaturą. Następnym razem będę uważała 🙂 W każdym razie przepis godny uwagi 🙂 Pozdrawiam 🙂
Panie Jakubie. Proszę o radę. Robiłam brownie dzisiaj i wyszło mi trochę twardawe. Dobre, słodkie ale nie takie jak Pabln pisał. Za długo trzymałam q piekarniku czy co innego mogłam zrobić źle? Pozdrawiam 🙂
Kamila,
Tak jak jest w przepisie naprawdę wychodzi pysznie, nie za gorzko. Wczoraj na imprezie rodzinnej kilka osób pytało o przepis. A jak bardzo chcesz zamienić proporcję pół na pół, to zmniejsz trochę ilość cukru bo wyjdzie za słodkie.
Cześć Jakub, właśnie robimy twoje Brownie, ale mam jedno pytanie, na tym zdjęciu z samej góry, to maliny nie są upieczone, wyglądają na świeże…
Jak to jest z tym zdjęciem..?
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Od tego przepisu zaczęła się moja fascynacja kuchnią Pana Jakuba. Okazał się to być najprostszy i najskuteczniejszy przepis na brownie, który spotkałam. Ciasto ma wyjątkowo delikatny i szlachetny smak. Sprawdzić, jak długo zachowuje świeżość, nie udało mi się
Za każdym razem wychodzi pyszne i nie tylko z malinami, genialne !
No i kolejny udany przepis od Pani Bogusi i Pana Jakuba. Brownie idealne. Po ryżu zasmażanymi z kurczakiem i warzywami, zupie ogórkowej przyszedł czas na deser. I znów strzał w dziesiątkę!! Dziękuję i pozdrawiam.
Dziękujemy za komentarz! Bardzo nam miło!
Wyglada magicznie! Chcialabym zrobic takie mokre w srodku i rozplywajace sie, ale to albo kwestia wprawy albo… przepisu? Pozdrawiam serdecznie
Wzięłam przepis od znajomego i od razu po wyjęciu z piekarnika połowy już nie ma bo wszyscy chcieli „tylko spróbować” . Zamiast dwóch gorzkich czekolad dodałam jedną gorzka druga mleczna (nie jest gorzkie a my uwielbiamy wszystko co słodkie ), na wierzchu posypalam też mleczną i zamiast malin wrzuciłam mrożone wiśnie i smakują super. Bardzo polecam ten przepis!
Niezmiernie cieszą mnie te słowa. Smacznego i zapraszam wcześniej 🙂
Sięgnęłam po ten przepis gdy pierwszy raz w życiu postanowiłam zrobić brownie i to był strzał w dziesiątkę 🙂 Super brownie, wszystkim smakuje. Wielokrotnie wracam do tego przepisu 🙂 Dziękuję bardzo
Dzięki wielkie Magda.
Jest nam niezwykle miło 🙂
Kolejny nasz hit od pana Jakuba!!! Przepyszne i najlepsze jakie jadłam !
Cudownie, bardzo się ciesze 🙂
Pozdrawiam 🙂
Najlepsze brownie jakie kiedykolwiek jadłam! Uwielbiamy je z całą moją ferajną.
Bardzo mi miło! 🙂
Panie Jakubie proszę o jakiś dobry przepis na ciasto dla dziecka z cukrzycą typu 1.
pozdrawiam i dziękuję.
Nie jestem dietetykiem i nie tworzę takich przepisów. Niechciałbym zaszkodzić. Jest mnóstwo blogów o tematyce cukrzycowej i myślę, że tam znajdziesz jakąś ciekawą inspirację.
Uwielbiam wasze przepisy ,wszystko jest super opisane i niczego nie trzeba się domyślać i oczywiście zawsze wychodzi coś pysznego pozdrawiam
dziękujemy bardzo, staramy się 🙂
miło Cię gościć.
Pozdrawiamy
Szukałam w internecie i szukałam… i chyba znalazłam brownie idealne:)
Wow!!! Bardzo nas to cieszy. Polecamy inne nasze słodkie przepisy…i nie tylko 🙂
Pozdrawiamy smacznie 🙂
Zrobiłam dziś, jest lekko wilgotne w środku,Ale mam stary piec tylko górą piecze, przeciagnelam do godziny pieczenie i jest ok. Smak oblędny ,podane z bitą śmietaną i swiezymi owcami – niebo w gębie
Super. Smacznego 🙂
Jakub, proponuję robić dwie wersje przepisów, tradycyjną i dla posiadaczy thermomixa
Mam taki plan aby 100% przepisów robić w 2 wariantach ale na razie brakuje mocy przerobowych 😉
A czy musi być naczynie żaroodporne?
Może być blaszka lub inne naczynie do zapiekania.
Zrobiłam i jest pyszne . Polecam.
Miód na moje serce. Zachęcam do korzystania z innych naszych przepisów.
Pozdrawiam 🙂
Mam pytanie odnośnie czekolady. W przepisie napisane jest , że 2 gorzkie czekolady rozpuścić i jeszce jedna do pokruszenia deserowa. W opisie przygotowania natomiast jest napisane, cze na wierzch ciasta pokruszyć mleczną czekoladę,a przecież czekolada deserowa to też jest gorzka, więc nie bardzo rozumiem o jaką czekoladę chodzi
Czekolada gorzka do rozpuszczenia z masłem. Pokruszona na wierz powinna być słodka mleczna lub deserowa. Deserowa jest czymś pomiędzy gorzką a mleczną.
Ale w wydaniu polskim czekolada deserowa nie jest gorzka, zawiera po prostu więcej miazgi kakaowej niż mleczna.
Zaraz poprawię przepis.
Pozdrawiam
Czekolada deserowa też do rozpuszczenia czy posypania?
Jak w przepisie, gorzką rozpuszczasz z masłem, deserową posypujesz 🙂
Pozdrawiam
Browni wygląda obłędnie :)) i pewnie tak smakuje! mam jednak małe pytanko, jaki jest wymiar naczynia w którym ciasto było pieczone?
Pozdrawiam
Karolina,
Wymiar naczynia to 20×30 cm.
Pozdrawiam
Czekam zatem niecierpliwie
Wczoraj rogaliki drozdzowe z różą a dziś w piekarniku Brownie z malinami
Tak trzymać!!!
A jutro nasza Zosia kochana przedstawi swój 2 przepis na ulubione babeczki z czekoladą 😉
Dziękuję bardzo za odpowiedz 🙂
Nie ma problemu 😉
.
Brownie jest świetne ! Tylko chciałabym zapytać czy dodają Państwo tylko czekoladę gorzka do masła czy tez deserowa ? Ponieważ ja podczas robienia dodałam do masła i gorzka i deserowa, a mleczna na wierzch i nie wiem czy nie przesadziłam z ilością czekolady 🙂
Daria,
My dajemy 200 g gorzkiej do masła, a pokruszoną mleczną na wierz masy i do pieca.
Po raz kolejny upiekłam to brownie. Wyszło super. Mąż się zajada.
Zawsze byłam antytalentem jeśli chodzi o wypieki, ale tym ciastem zaskoczyłam nawet teściów.
Dziękuję 🙂
Ewelina,
Dziękuję bardzo. Chyba nie ma łatwiejszego i smaczniejszego ciasta.
Pozdrawiam Was gorąco 🙂
Ja zamiast mąki daję 200g mielony h orzechów lub migdałów
Kacha,
I wszystko dobrze wychodzi? Cenna informacja…
Brownie genialne ☺ bo proste i pyszne ☺. Pozdrawiam ☺
Pati,
Właśnie takie powinno być ciasto, idealnie to podsumowałaś.
Pozdrawiam
Ok dziękuję ślicznie, dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem 🙂
Tinus,
Nie ma sprawy 🙂
Dziekuję za wspaniały przepis! Robiłam wielokrotnie, wychodzi super!
Dziś mała modyfikacja, zamiast czekolady deserowej- mleczna, zamiast 240g cukru- 80g a jako dodatek banan i mrożone borówki, pychota!!!!
Pozdrawiam ❤️
Olu,
Dziękuję bardzo. Ja też wolę mniej słodką wersję (mniej cukru lub więcej gorzkiej czekolady) ale to przepis Bogusi 😉
Panie Jakubie, dziękuję za wspaniały przepis! Robiłam kilkakrotnie, dziś zmodyfikowałam go dodając mrożone borówki i świeżego banana! Wyszło genialnie!!!!
PS: Dla osób, które robią z mleczną czekoladą zamiar deserowej tak jak ja- 80g cukru stanowczo wystarczy
Pozdrawiam ❤️
Jak jaja utrzeć z cukrem? Mam mieszać ta trzepaczka metalowa do połączenia? Też mam taką trzepaczke
Tinus,
Wystarczy mieszać trzepaczką do połączenia składników, wszystko łatwo się łączy.
Dziękuję za odpowiedź. Prawdopodobnie faktycznie przesadziłam z temperaturą. Następnym razem będę uważała 🙂 W każdym razie przepis godny uwagi 🙂 Pozdrawiam 🙂
Panie Jakubie. Proszę o radę. Robiłam brownie dzisiaj i wyszło mi trochę twardawe. Dobre, słodkie ale nie takie jak Pabln pisał. Za długo trzymałam q piekarniku czy co innego mogłam zrobić źle? Pozdrawiam 🙂
Przypuszczam, że za długo trzymałaś, albo temperatura była za wysoka, w przepisie jest dość niska temperatura 160 stopni C.
Dziękuję za przepis! Ciasto jest po prostu cudowne! Szybkie, proste i naprawdę smaczne!
Dziękujemy bardzo 🙂 To też jedno z naszych ulubionych ciast, totalny pewniak, zawsze wychodzi.
Czy jesli gorzka czekolade zamienie pol na pol z mleczna to wyjdzie nie tak jak powinno?Zawsze sie obawiam ze wyjdzie za gorzkie.
Kamila,
Tak jak jest w przepisie naprawdę wychodzi pysznie, nie za gorzko. Wczoraj na imprezie rodzinnej kilka osób pytało o przepis. A jak bardzo chcesz zamienić proporcję pół na pół, to zmniejsz trochę ilość cukru bo wyjdzie za słodkie.
Jutro zabieram się za nie
Gosiekk, będziesz zadowolona 🙂 Daj znać jak bardzo 😉
Dla mnie to czekoladowa rozkosz! Dodatek malin to strzał w 10! Dziękuję za ten przepis i przymierzam się tym razem do orzechowca.
Pozdrawiam
Niezmiernie nas to cieszy 🙂 Mamy nadzieję, że przypadnie do gustu tak samo jak brownie z malinami.
Pozdrawiamy
Ciasto jest rewelacyjne. Cudowne. Wspaniałe.goraco polecam ten przepis. Jedna blaszka to zdecydowanie za mało.zniknelo w pół godziny.
Bardzo dziękuję za miłe słowa!
Czy zamiast cukru brązowego mogę dodać zwykły biały?:) Pozdrawiam was!
Brązowy trochę lepiej nam pasował ale biały też będzie dobry 🙂
Pozdrawiam
Na tym zdjęciu ze składnikami w tej najmniejszej miseczce jest proszek do pieczenia?
W miseczce jest sól. Możesz dodać szczyptę do ciasta.
Witam. Mam pytanie czy jajka idą w całośći czy tylko żółtka.
Ppzdrawiam
Tak jak w przepisie całe 😉
Mam małe pytanie, czy jeśli nie mam takiego naczynia żaroodpornego jak użyłeś do pieczenia czy nada się zwykła blaszka do pieczenia ?
Oczywiście, że się nada! Rób śmiało w zwykłej blaszce.
Upiekłam 🙂 Najlepsze brownie jakie jadłam 🙂 Pyszności, dziękuję 🙂
Olu dziekuję za komentarz!
Upiekłam dzisiaj najlepsze brownie jakie jadłam dziękuję i polecam
Bardzo nam miło! razem z Bogusią pozdrawiamy 🙂
Witam, wygląda przepięknie. Lecz mam jedno pytanie, czy maliny mogą być mrożone?
Tak mogą być mrożone.
Cześć Jakub, właśnie robimy twoje Brownie, ale mam jedno pytanie, na tym zdjęciu z samej góry, to maliny nie są upieczone, wyglądają na świeże…
Jak to jest z tym zdjęciem..?
Pieczemy z malinami. Ja dodatkowo ułożyłem na wierchu świeże, żeby ładnie wyglądały podczas podania.