Kakaowy biszkopt z kremem truskawkowym to idealne ciasto na niedzielne spotkanie rodzinne, piknik, czy też urodziny. Wystarczy dodać topper i świeczki i mamy piękny truskawkowy tort. Wykonanie nie zajmie Wam dużo czasu, a do tego jest banalnie proste. Smak zapewni Wam wdzięczność gości :).
Kakaowy biszkopt z kremem truskawkowym
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaja rozmiar L
- 165 g cukru
- 125 g maki pszennej
- 50 g kakao
Krem:
- 500 g mascarpone schłodzone
- 250 g śmietanki 36% schłodzonej
- 100 g truskawek
- 80 g cukru pudru
Nasączenie:
- Woda plus ulubiony sok np. malinowy
- Dodatkowo owoce do ozdoby
Przygotowanie:
Krok 1:
Białka oddziel od żółtek, następnie ubijaj białka stopniowo dodając cukier. Zmniejsz moc miksera i dodawaj po jednym żółtku. Zmieszaj mąkę z kakao (przesiej przez sitko żeby nie było żadnych grudek). Na koniec dodaj mąkę i kakao, wymieszaj szpatułka, bądź mikserem na bardzo małych obrotach. Przełóż ciasto do tortownicy, następnie piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw niech przestygnie.
Krok 2:
100 g truskawek pozbaw szypułek, następnie zmiksuj je na gładka masę.
Śmietankę ubij z mascarpone, dodaj cukier puder i jeszcze chwilkę ubijaj. Na koniec dodaj zmiksowane truskawki i wymieszaj.
Krok 3:
Biszkopt przekrój na pół i dół biszkoptu włóż do tortownicy (będzie łatwiej składać ciasto). Spod polej delikatnie łyżeczka – sokiem wymieszanym z woda. Następnie połóż 3/4 kremu. Na krem połóż kolejny kawałek biszkoptu. Nasącz go.
Krok 4:
Pozostała cześć kremu włóż do rękawa cukierniczego z wybrana tylką/końcówką i wyciśnij krem na biszkopt. Udekoruj owocami.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Dzięki schodzeniu będzie się lepiej kroiło.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<