X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaSłodkościTorty

Kakaowy biszkopt z kremem truskawkowym

Kakaowy biszkopt z kremem truskawkowym to idealne ciasto na niedzielne spotkanie rodzinne, piknik, czy też urodziny. Wystarczy dodać topper i świeczki i mamy piękny truskawkowy tort. Wykonanie nie zajmie Wam dużo czasu, a do tego jest banalnie proste. Smak zapewni Wam wdzięczność gości :). 

KAKAOWY BISZKOPT Z KREMEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

BISZKOPT:

  • 5 jaja rozmiar L
  • 165 g cukru
  • 125 g maki pszennej
  • 50 g kakao

KREM:

  • 500 g mascarpone schłodzone
  • 250 g śmietanki 36% schłodzonej
  • 100 g truskawek
  • 80 g cukru pudru

NASĄCZENIE:

  • Woda plus ulubiony sok np. malinowy
  • Dodatkowo owoce do ozdoby

Kakaowy biszkopt z kremem truskawkowym

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Białka oddziel od żółtek, następnie ubijaj białka stopniowo dodając cukier. Zmniejsz moc miksera i dodawaj po jednym żółtku. Zmieszaj mąkę z kakao (przesiej przez sitko żeby nie było żadnych grudek). Na koniec dodaj mąkę i kakao, wymieszaj szpatułka, bądź mikserem na bardzo małych obrotach. Przełóż ciasto do tortownicy, następnie piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw niech przestygnie.

Krok 2:

100 g truskawek pozbaw szypułek, następnie zmiksuj je na gładka masę.
Śmietankę ubij z mascarpone, dodaj cukier puder i jeszcze chwilkę ubijaj. Na koniec dodaj zmiksowane truskawki i wymieszaj.

Krok 3:

Biszkopt przekrój na pół i dół biszkoptu włóż do tortownicy (będzie łatwiej składać ciasto). Spod polej delikatnie łyżeczka – sokiem wymieszanym z woda. Następnie połóż 3/4 kremu. Na krem połóż kolejny kawałek biszkoptu. Nasącz go.

Krok 4:

Pozostała cześć kremu włóż do rękawa cukierniczego z wybrana tylką/końcówką i wyciśnij krem na biszkopt. Udekoruj owocami.

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Dzięki schodzeniu będzie się lepiej kroiło.

Kakaowy biszkopt z kremem truskawkowym

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również