Potrawy wegetariańskiePotrawy z grillaPrzekąskiPrzekąski na zimno
Bakłażan grillowany, faszerowany twarogiem z dodatkiem świeżych ziół
Doczekaliśmy się, w końcu piękna, słoneczna wiosna i można grillować. Ja uwielbiam grillować, cały rok czekam na ten czas. Bakłażan to warzywo, które dzieli ludzi, jedni go kochają inni troszkę mniej 🙂 Ja uwielbiam, a podpowiem Wam.. Bakłażan uwielbia sie z oliwą i to jest sekret pysznego bakłażana. Dlatego przygotowując to warzywo, że bójcie się użyć dużej ilości oliwy, on ją całą wypije. Bakłażan grillowany, faszerowany twarogiem z dodatkiem świeżych ziół to fantastyczne połączenie smaków. Koniecznie wypróbuj na najbliższym grillowaniu.
Bakłażan grillowany, faszerowany twarogiem z dodatkiem świeżych ziół
Składniki:
- 200 g twarogu
- Garść świeżej bazylii
- Garść świeżej mięty
- Pół czerwonej papryki
- Kiełki słonecznika lub np. rzodkiewki
- Bakłażan
- Oliwa
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Bakłażana pokrój w cienkie plasterki, pokrój wzdłuż warzywa. Następnie każdy kawałek bakłażana grilluj na patelni grillowej z dwóch stron. Każdy plaster warzywa w czasie grillowania posmaruj oliwą z dwóch stron. Bakłażan lubi oliwę i potrzebuje jej, by dobrze smakować.
Krok 2:
Kozi twaróg włóż do miseczki, następnie dodaj poszatkowane zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Na grillowane i wystudzone kawałki bakłażana, nakładaj twaróg z ziołami, następnie kawałek papryki oraz kiełki. Na koniec zwiń w roladkę. Bakłażan jest tłusty od dodatku oliwy, więc roladki nie będą się odwijać.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych pomysłów na grillowanie znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!