Dania główneMakarony, kasze, ryż
Lasagne z patelni
Lasagne to danie, które w moim rodzinnym domu było daniem odświętnym. Nie ze względu na ekskluzywne rzadkie składniki, raczej dlatego, że gdy zabieraliśmy się do przygotowania tej zapiekanki to robiliśmy od razu największą blachę, taką na 3 kg wkładu.
Gotowanie zajmowało sporo czasu, ale plus był taki, że lasagne mieliśmy na cały weekend. Teraz prowadząc trochę mniejsze „gospodarstwo” domowe, przygotowałem przepis idealny dla 4 osób. Zamiast ogromnej blachy zapiekankę przygotowuję w patelni.
Lasagne z patelni
Składniki:
sos boloński:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 pomidorów krojonych lub passaty
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 4 łyżki oliwy
- pół opakowania makaronu lasagne
- 200 g tartej mozzarelli
Sos beszamelowy:
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 500 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Smaż chwilę mieszając stale, następnie dodaj mielone mięso. Gdy mięso się zrumieni dodaj pomidory krojone, wodę i suszone oregano. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 2:
Przygotuj beszamel. Masło rozpuść, kiedy zacznie się pienić wsyp mąkę i wymieszaj. Jednym płynnym ruchem wlej mleko i podgrzewaj cały czas mieszając, tak aby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 3:
W patelni do smażenia ułóż warstwę płatów makaronowych, polej warstwą sosu beszamelowego, następnie warstwą sosu bolońskiego i tartą mozzarellą.
Czynność powtórz trzy razy.
Krok 4:
Lasagne zapiekaj przez około 40 minut w temp. 180°C.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<