Dania główneWielkanocWieprzowina
Warkocz z karkówki
Szukacie ciekawego przepisu na wieprzowinę? Przychodzę z pomocą! Mam dla Was warkocz z karkówki. Nie dość, że świetnie smakuje to i genialnie wygląda. Jestem przekonany, że Wasza rodzina będzie zachwycona. Wypróbujcie koniecznie przepis u siebie w domu.
Warkocz z karkówki
Składniki:
- 600 g karkówki świeżej lub np. Karczku po Staropolsku
- kilka listków świeżej bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 60 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Karkówkę umyj i osusz, pokrój na kotlety o grubości około 1 cm i odrobinę je rozbij tłuczkiem lub np. dłonią. Następnie każdy kotlet pokrój wzdłuż na 1 cm paski. Karkówka po staropolsku jest już gotowa do zaplecenia warkocza.
Krok 2:
Jeśli używasz karkówki świeżej to paski podziel na 3 równe części i włóż do oddzielnych misek. Następnie czosnek posiekaj i utrzyj z odrobina soli.
Krok 3:
Mięso z 1 miski nasmaruj posiekanym czosnkiem, następnie majerankiem, solą, pieprzem i 1 łyżką oliwy. Karkówkę z 2 miski nasmaruj obydwoma gatunkami papryki, solą, pieprzem i 1 łyżka oliwy. Mięso z 3 miski nasmaruj posiekaną bazylią, solą, pieprzem i 1 łyżką oliwy. Miseczki z mięsem odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce.
Krok 4:
Po tym czasie z każdej miseczki weź po 1 pasku mięsa lub np. mięso z Karczku po Staropolsku i zapleć je w warkocz. Końce mięsa zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i usmaż na niej warkocze z karkówki z wszystkich stron na rumiano. Po usmażeniu usuń z mięsa wykałaczki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<