Składniki
- 600 g karkówki świeżej lub Karczku po Staropolsku
- kilka listków świeżej bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 60 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Karkówką pokrój na kotlety o grubości około 1 cm i odrobinę je rozbij tłuczkiem lub dłonią. Każdy kotlet pokrój wzdłuż na 1 cm paski. Karkówka po staropolsku jest już gotowa do zaplecenia warkocza. Jeżeli używasz karkówki świeżej to paski podziel na 3 równe części i włóż do oddzielnych misek. Czosnek posiekaj i utrzyj z odrobina soli. Mięso z 1 miski nasmaruj posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem i 1 łyżką oliwy. Mięso z 2 miski nasmaruj obydwoma gatunkami papryki, solą, pieprzem i 1 łyżka oliwy. Mięso z 3 miski nasmaruj posiekaną bazylią, solą, pieprzem i 1 łyżką oliwy. Miseczki z mięsem odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie z każdej miseczki weź po 1 pasku mięsa lub mięso z Karczku po Staropolsku i zapleć je w warkocz. Końce mięsa zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i usmaż na niej warkocze z karkówki z wszystkich stron na rumiano. Po usmażeniu usuń z mięsa wykałaczki.