Dania głównePotrawy z grillaWołowina, Cielęcina
Wołowina marynowana z grilla Macieja Kuronia
Wołowina marynowana z grilla to świetna propozycja na sobotnie grillowanie. Ja co roku czekam na wiosnę, by móc w końcu odpalić grilla i zjeść posiłek na zewnątrz. Najchętniej na trawie nad jeziorkiem, gdy słońce miło ogrzewa. Rozmarzyłem się, a póki co zapraszam po przepis.
Wołowina marynowana z grilla Macieja Kuronia
Składniki:
- stek z wołowiny – 200 g na osobę
- 30 ml oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Bejca:
- 1 mała cebula
- 70 ml czerwonego wytrawnego wina
- 20 ml oleju np. rzepakowego
- listek laurowy
- 2 ziarna pieprzu
- ćwierć łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotuj marynatę, cebulę pokrój w piórka, dodaj wino i olej, następnie listek laurowy, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
Płat mięsa zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin (jeśli masz czas zostaw mięso 24 godziny w marynacie) .
Krok 3:
Po wyjęciu z marynaty możesz mięso popieprzyć i ułożyć na rozgrzanym grillu.
Krok 4:
Piecz po 7-9 minut z każdej strony, zależnie od tego, czy chcesz żeby stek był mocniej czy słabiej wysmażony. Posól po usmażeniu. Na wierzch możesz położyć cebulę wyjętą z marynaty.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na grilla znajdziesz >> TUTAJ <<