X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z grillaWołowina, Cielęcina

Wołowina marynowana z grilla Macieja Kuronia

Wołowina marynowana z grilla to świetna propozycja na sobotnie grillowanie. Ja co roku czekam na wiosnę, by móc w końcu odpalić grilla i zjeść posiłek na zewnątrz. Najchętniej na trawie nad jeziorkiem, gdy słońce miło ogrzewa. Rozmarzyłem się, a póki co zapraszam po przepis. 

Wołowina marynowana z grilla Macieja Kuronia

Składniki:

  • stek z wołowiny – 200 g na osobę
  • 30 ml oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz
Bejca:
  • 1 mała cebula
  • 70 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 20 ml oleju np. rzepakowego
  • listek laurowy
  • 2 ziarna pieprzu
  • ćwierć łyżeczki tymianku

Przygotowanie:

Krok 1:

Przygotuj marynatę, cebulę pokrój w piórka, dodaj wino i olej, następnie listek laurowy, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Krok 2:

Płat mięsa zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin (jeśli masz czas zostaw mięso 24 godziny w marynacie) .

Krok 3:

Po wyjęciu z marynaty możesz mięso popieprzyć i ułożyć na rozgrzanym grillu.

Krok 4:

Piecz po 7-9 minut z każdej strony, zależnie od tego, czy chcesz żeby stek był mocniej czy słabiej wysmażony. Posól po usmażeniu. Na wierzch możesz położyć cebulę wyjętą z marynaty.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na grilla znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również