Dania głównePotrawy z ziemniaków
Pyzy ziemniaczane z przepisu Macieja Kuronia
Składniki
-1,5 kg ziemniaków
-75– 100 g mąki
-2 jajka
-sól
-cebula i boczek - do okraszenia:
Sposób przygotowania
Połowę ziemniaków myjemy szczoteczką i gotujemy do miękkości. Resztę obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce, odciskamy przez płótno, czekamy, aż na dnie miski z odciśniętym sokiem osadzi się skrobia. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Łączymy surowe tarte ziemniaki, ugotowane oraz skrobię, solimy do smaku i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wbijamy jaja i zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta równe kulki, obtaczamy każdą pyzę w mące i pośrodku wgniatamy dołek (na sos). Gotujemy kilkanaście minut, wrzucając pyzy do wrzątku, tak żeby swobodnie pływały. Wyjmujemy łyżką cedzakową, a gdy kluski obciekną podajemy z cebulką usmażoną na boczku wraz ze skwarkami.