Przepis
Potrawy mięsne
Wątróbka cielęca z wiśniami
Składniki
- 500 g wątróbki cielęcej
- 200 g wiśni bez pestek
- 4 cebule, w tym dwie czerwone
- 6 jagód jałowca, 1 łyżka świeżego tymianku
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wątróbkę czyścimy, myjemy, osuszamy i posypujemy mieszanką tymianku, pieprzu, soli i rozgniecionego jałowca. Smażymy na oliwie po 3 minuty z każdej strony. Cebulę obieramy i kroimy na plasterki, oprószamy tą samą mieszanką ziołową co wątróbkę i dusimy na osobnej patelni. Dodajemy wiśnie, chwile razem dusimy, mieszamy. Podajemy wątróbkę z ziemniakami i cebula z wiśniami.