Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Paprykarz cielęcy
Składniki
- 1 kg cielęciny bez kości
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 ml wywaru (może być z kostki)
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce: kminku i słodkiej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso oczyszczamy z błon, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, oprószamy solą, papryką i mąką. Obsmażamy z wszystkich stron na łyżce oleju, zalewamy wywarem, dodajemy posiekany czosnek i dusimy pod przykryciem przez 50-60 minut. W trakcie duszenia obieramy i siekamy cebulę, podsmażamy ją na łyżce oleju, kapustę płuczemy, kroimy i dodajemy do cebuli, doprawiamy kminkiem. Smażymy razem cebulę z kapustą, dodajemy do mięsa i dusimy razem przez 15 minut, aż do miękkości, pod koniec mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i papryką do smaku. Po uduszeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.