Przepis
Drób
Paprykarz z kurczaka
Składniki
- 1 kurczak lub 4 piersi
- 200 ml wywaru (może być z kostki)
- 200 ml śmietany
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 różnokolorowe papryki
- 3-4 pomidory lub 500 g pomidorów w zalewie
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- szczypta mielonego kminku
- olej
- sól
- ew. ostra papryka
Sposób przygotowania
Kurczaka dzielimy na części. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, kminkiem, majerankiem i odrobiną oleju. Tak powstałą zaprawą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie siekamy w kostkę cebulę, paprykę kroimy w paski, a pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. W rondlu podgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki kurczaka, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę, paprykę i pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień, dosypujemy słodką paprykę i dolewamy wywar i śmietanę. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy łyżką gęstej śmietany lub jogurtu