Przepis
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego, z drobiu, cielęciny lub mieszanego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka – korzeń i natka
- 2 jaja
- 1 bułka namoczona w wodzie
- pół szklanki kaszy manny
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Gotujemy razem mięso i jarzyny, następnie mielimy, dodajemy odciśniętą bułkę, jaja, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec wsypujemy kaszę mannę. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Smarujemy masłem formę lub brytfannę, wkładamy masę i kładziemy na wierzchu kawałek masła. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy ok. pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu kroimy w plastry. Możemy podawać na zimno i na gorąco.