X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimno

Kiszone jabłka

Składniki

  • małe jabłka
  • liście czarnej porzeczki
  • liście wiśni
  • cukier
  • sól

Sposób przyrządzania

Niewielkie, zdrowe jabłka, najlepiej antonówki, starannie umyć. Układać warstwami w wyparzonej beczułce lub dużym glinianym garnku, przekładając umytymi liśćmi czarnej porzeczki i wiśni. Zalać roztworem (10 l przegotowanej zimnej wody, 40 dag cukru i 3 łyżki grubej soli), Przykryć drewnianym krążkiem z drzewa liściastego lub talerzem, obciążyć kamieniem i zostawić na 30 dni w niezbyt chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu wynieść naczynie do piwnicy lub chłodnej spiżarni.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również