Lubicie grillować? Ja bardzo, gdy zbliża się wiosna przebieram nogami z głową pełną pomysłów na nowe dania i marynaty do mięs. Jednym z moich ulubionych dań z grilla jest drób z kością. Zwłaszcza upodobałem sobie grillowane udka z kurczaka ze skórą i kością, które mają w sobie najwięcej smaku. Należy pamiętać jednak o kilku bardzo ważnych kwestiach: kup kurczaka ze sprawdzonego źródła i przede wszystkim przygotuj marynatę z mojego przepisu. Poniżej podrzucam sprawdzony przepis, dzięki któremu skórka będzie chrupiąca a mięso soczyste.
Grillowane udka z kurczaka
Składniki:
- 4 udka z kurczaka z kością (800 g)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Udka przełóż do miski. Dodaj posiekany drobno czosnek, olej roślinny, cynamon, gałkę muszkatołową, sos sojowy, sól oraz pieprz. Następnie natrzyj dokładnie kurczaka, odstaw na 2-3 godziny, aby przyprawy wniknęły w głąb mięsa.
Krok 2:
Po upływie tego czasu udka grilluj około 20 minut obracając kilka razy. Do przygotowania tego dania możesz użyć np. grilla węglowego, elektrycznego lub patelni grillowej.
Moją wersję podałem z pieczonymi ziemniakami, fasolką szparagową.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej drobiowych przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.