X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbPotrawy z grilla

Grillowane udka z kurczaka

Lubicie grillować? Ja bardzo, gdy zbliża się wiosna przebieram nogami z głową pełną pomysłów na nowe dania i marynaty do mięs. Jednym z moich ulubionych dań z grilla jest drób z kością. Zwłaszcza upodobałem sobie grillowane udka z kurczaka ze skórą i kością, które mają w sobie najwięcej smaku. Należy pamiętać jednak o kilku bardzo ważnych kwestiach: kup kurczaka ze sprawdzonego źródła i przede wszystkim przygotuj marynatę z mojego przepisu. Poniżej podrzucam sprawdzony przepis, dzięki któremu skórka będzie chrupiąca a mięso soczyste.

Grillowane udka z kurczaka

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka z kością (800 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Udka przełóż do miski. Dodaj posiekany drobno czosnek, olej roślinny, cynamon, gałkę muszkatołową, sos sojowy, sól oraz pieprz. Następnie natrzyj dokładnie kurczaka, odstaw na 2-3 godziny, aby przyprawy wniknęły w głąb mięsa.

Krok 2:

Po upływie tego czasu udka grilluj około 20 minut obracając kilka razy. Do przygotowania tego dania możesz użyć np. grilla węglowego, elektrycznego lub patelni grillowej.

Moją wersję podałem z pieczonymi ziemniakami, fasolką szparagową.

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej drobiowych przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również