Dania główneOwoce morzaRóżne przepisyWalentynki
Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Przepis krok po kroku.
Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki
Zapraszam do zapoznania się z najlepszym przepisem na krewetki. W razie pytań i wątpliwości piszcie komentarze.
Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 300 g surowych krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 ząbków czosnku
- 100 g masła
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 10 pomidorków koktajlowych
- skórka otarta z 1 cytryny
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odcedzaniu pozostaw 200 ml wody z gotowania makaronu.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej krewetki, aż zrobią się różowe i lekko zrumienią. Następnie dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki, smaż aż zmięknie 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj masło, kiedy się rozpuści wlej wino.
Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pomidorki pokrojone w połówki i skórkę cytrynową. Na sam koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj ugotowany makaron i wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj i podawaj.
Podrzucam błyskawiczny przepis na jedne z moich ulubionych owoców morza. Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki nie sprawią problemu, nawet największemu kuchennemu laikowi.
Klasyczne połączenie
Jest to klasyczne połączenie smaków: krewetki, czosnek, natka pietruszki… to nie może się nie udać :-). Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki to jeden z klasyków które warto znać. Idealnie sprawdza się jako danie na romantyczną kolację, lub jeżeli taka jak ja z Bogusią lubicie sobie czasem dogodzić, tak bez okazji. Wiem, że część z Was nie przepada za krewetkami ale ja je wprost uwielbiam. Krewetki zawsze wybieram surowe, czyli szare które dopiero po obróbce cieplnej zmieniają kolor na różowy.
Zakochałem się w krewetkach
Zakochałem się w krewetkach wiele lat temu, na wakacjach w Chorwacji. Byliśmy na wyspie Pag (link), Chorwacja nie była w unii europejskiej i cenny były zupełnie inne. Zajadaliśmy się „škampinažaru” bez opamiętania i popijaliśmy białym stołowym winem. Od tamtej pory Chorwację odwiedziłem kilka razy i na pewno jeszcze tam wrócę. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na owoce morza i przygotowuję wtedy krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Na stronie znajdziecie również dość pokaźny zbiór przepisów na bazie owoców morza.
SMACZNEGO!!!
Chciałabym potrawę podać dzieciom.Czy wino odparuje ?
Tak jak najbardziej odparuje.
Chciałabym potrawę podać dzieciom.Czy wino odparuję, albo czym można je zastąpić?
Oliwa JEST tylko z oliwek, reszta to oleje…
Pani Grażyno,
Ma Pani w 100% rację, ale jakoś nie może mi to wyjść z nawyku mówienia, a tym bardziej pisania 😉
Polecam wszystkim. Pracuję we Włoszech, w restauracji. Kucharz, fachowiec, robi krewetki na różne sposoby. Ale zapewniam, ten przepis nie ma sobie równych. U mnie w domu, jak krewetki, to tylko z tego przepisu. Pycha.
Świetny przepis, przygotowaliśmy to danie już dwa razy i było pyyycha! Będziemy do niego na pewno wracać 🙂
Dziękuję za komentarz 🙂
Czy można zrobić bez pomidorów,albo je czymś zastąpić ?
Tak, możesz nie dodawać pomidorów
Można dodać pierś z kurczaka zamiast krewetek ?
Jasne, że tak.
Czy konieczne jest wlewanie tej wody z makaronu? Czy bez niej danie będzie suche?
Bez tej wody danie może wyjść za suche, dodatek słonej wody z gotowania makaronu uzupełnia sos, który „wypije” makaron.
Klasyczne połączenie smaków i bardzo śródziemnomorski klimacik w bardzo dobrym, makaronowym wydaniu. Do tego nieskomplikowane. Ekstra!
Mam pytanie: czy ta woda z makaronu to koniecznie? Czy nie może być np wczorajszy bulion? Czy to właśnie chodzi o tę skrobię, żeby delikatnie zagęściło? Czy o co w ogóle chodzi? 🙂
Może być delikatny bulion. Chodzi o to aby sos w połączeniu z wodą z gotowania oblepił makaron. Wtedy konsystencja jest odpowiednia, bez tej wody makaron może wypić cały sos i będzie za sucho.
Pozdrawiam
Sprawdzone… Pyszności 😉 !!! Polecam
Marek,
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam inne nasze przepisy.
Pozdrawiam 🙂
Prosto pysznie, poprostu wyśmienicie. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu. Obłędnie pyszne
Aneto cieszę się, że tak Ci smakowało. Polecam inne nasze przepisy krok po kroku! https://kuron.com.pl/artykuly/
Proste, łatwe i bardzo smaczne. Idealne na pierwszą, samodzielna przygodę z krewetka.
Staram się przygotowywać takie przepisy, żeby łatwo je było odtworzyć nawet początkującym.
Zrobiłam jako jedno z dań wigilijnych. Pyszne, obłęd … wszyscy się zajadali. Szybko, smacznie
Magda,
Jeden z naszych ulubionych przepisów. Chyba zrobię na sylwestra 😉
Robiłam to danie wiele razy, uwielbiamy je z mężem. Polecamy ❤️ i dzięki za przepis.
Asia,
Dziękuję bardzo. Polecam się na przyszłość 🙂
Robię takie dodajac odrobine papryczki peperoni… pycha
Aneta,
Ja też lubię z ostrą papryczką ale Bogusia nie bardzo. Dlatego w przepisie brak 😉
Jakie wino używasz? Dokładnie markę mi. Chodzi
Bartek,
Nie chcę wskazywać konkretnej marki. Powinno być białe wytrawne, nie jakiś „śikacz”. Takie za około 20 zł z Biedronki lub Lidla wystarczy. Mają dobrej jakości bogatą ofertę 🙂
Do krewetek lubię wina włoskie lub hiszpańskie ale nowy świat także wypada dobrze.
Czy można zrobić z krewetek mrożonych…?
Izabela,
Jak najbardziej, trzeba je wcześniej tylko rozmrozić ale to chyba oczywiste 😉
za rewetkami nie przepadam ale w takiej wersji bym spróbowała
Zrobiłam wczoraj na kolację, wyszło super! 🙂 pominęłam białe wino( nie miałam niestety na stanie i podlałam bulionem), dodałam kawałek czerwonej papryczki. Danie szybkie, smaczne, nieskomplikowane. Polecam:)
Monika, Wielkie dzięki za komentarz. Szybko, smacznie i nieskomplikowanie to nasze motto 😉
Pozdrawiamy.
krewetki już obrane?
Możesz zrobić z obranych lub całych jak wolisz.
a wino mozna czyms innym zastapic?
Możesz zrobić bez wina, ale ono nadaje świetny smak! Dlaczego chcesz zrobić bez wina?