X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneOwoce morzaRóżne przepisyWalentynki

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Przepis krok po kroku.

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki

 

Zapraszam do zapoznania się z najlepszym przepisem na krewetki. W razie pytań i wątpliwości piszcie komentarze.

 

Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Składniki:

 

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 300 g surowych krewetek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 100 g masła
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odcedzaniu pozostaw 200 ml wody z gotowania makaronu.

 

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej krewetki, aż zrobią się różowe i lekko zrumienią. Następnie dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki, smaż aż zmięknie 1-2 minuty. Po tym czasie dodaj masło, kiedy się rozpuści wlej wino.

 

Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pomidorki pokrojone w połówki i skórkę cytrynową. Na sam koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki.

 

Dodaj ugotowany makaron i wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj i podawaj.

 

Podrzucam błyskawiczny przepis na jedne z moich ulubionych owoców morza. Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki nie sprawią problemu, nawet największemu kuchennemu laikowi.

 

Klasyczne połączenie

 

Jest to klasyczne połączenie smaków: krewetki, czosnek, natka pietruszki… to nie może się nie udać :-). Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki to jeden z klasyków które warto znać. Idealnie sprawdza się jako danie na romantyczną kolację, lub jeżeli taka jak ja z Bogusią lubicie sobie czasem dogodzić, tak bez okazji. Wiem, że część z Was nie przepada za krewetkami ale ja je wprost uwielbiam. Krewetki zawsze wybieram surowe, czyli szare które dopiero po obróbce cieplnej zmieniają kolor na różowy. 

 

Zakochałem się w krewetkach

 

Zakochałem się w krewetkach wiele lat temu, na wakacjach w Chorwacji. Byliśmy na wyspie Pag (link), Chorwacja nie była w unii europejskiej i cenny były zupełnie inne. Zajadaliśmy się škampinažaru” bez opamiętania i popijaliśmy białym stołowym winem. Od tamtej pory Chorwację odwiedziłem kilka razy i na pewno jeszcze tam wrócę. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na owoce morza i przygotowuję wtedy krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Na stronie znajdziecie również dość pokaźny zbiór przepisów na bazie owoców morza.

 

 

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Oskar

    Czy można zrobić bez pomidorów,albo je czymś zastąpić ?

    • Jakub Kuroń

      Tak, możesz nie dodawać pomidorów

  2. Paulina

    Można dodać pierś z kurczaka zamiast krewetek ?

    • Jakub Kuroń

      Jasne, że tak.

  3. Magda

    Czy konieczne jest wlewanie tej wody z makaronu? Czy bez niej danie będzie suche?

    • Jakub Kuroń

      Bez tej wody danie może wyjść za suche, dodatek słonej wody z gotowania makaronu uzupełnia sos, który „wypije” makaron.

  4. w000jt333k

    Klasyczne połączenie smaków i bardzo śródziemnomorski klimacik w bardzo dobrym, makaronowym wydaniu. Do tego nieskomplikowane. Ekstra!
    Mam pytanie: czy ta woda z makaronu to koniecznie? Czy nie może być np wczorajszy bulion? Czy to właśnie chodzi o tę skrobię, żeby delikatnie zagęściło? Czy o co w ogóle chodzi? 🙂

    • Jakub Kuroń

      Może być delikatny bulion. Chodzi o to aby sos w połączeniu z wodą z gotowania oblepił makaron. Wtedy konsystencja jest odpowiednia, bez tej wody makaron może wypić cały sos i będzie za sucho.

      Pozdrawiam

  5. Marek

    Sprawdzone… Pyszności 😉 !!! Polecam

    • Jakub Kuroń

      Marek,

      Dziękuję bardzo 🙂 Polecam inne nasze przepisy.

      Pozdrawiam 🙂

  6. Aneta

    Prosto pysznie, poprostu wyśmienicie. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu. Obłędnie pyszne

  7. Justyna

    Proste, łatwe i bardzo smaczne. Idealne na pierwszą, samodzielna przygodę z krewetka.

    • Jakub Kuroń

      Staram się przygotowywać takie przepisy, żeby łatwo je było odtworzyć nawet początkującym.

  8. Magda

    Zrobiłam jako jedno z dań wigilijnych. Pyszne, obłęd … wszyscy się zajadali. Szybko, smacznie

    • Jakub Kuroń

      Magda,
      Jeden z naszych ulubionych przepisów. Chyba zrobię na sylwestra 😉

  9. Asia

    Robiłam to danie wiele razy, uwielbiamy je z mężem. Polecamy ❤️ i dzięki za przepis.

    • Jakub Kuroń

      Asia,

      Dziękuję bardzo. Polecam się na przyszłość 🙂

  10. Aneta

    Robię takie dodajac odrobine papryczki peperoni… pycha

    • Jakub Kuroń

      Aneta,

      Ja też lubię z ostrą papryczką ale Bogusia nie bardzo. Dlatego w przepisie brak 😉

  11. Bartek

    Jakie wino używasz? Dokładnie markę mi. Chodzi

    • Jakub Kuroń

      Bartek,

      Nie chcę wskazywać konkretnej marki. Powinno być białe wytrawne, nie jakiś „śikacz”. Takie za około 20 zł z Biedronki lub Lidla wystarczy. Mają dobrej jakości bogatą ofertę 🙂
      Do krewetek lubię wina włoskie lub hiszpańskie ale nowy świat także wypada dobrze.

  12. Izabela

    Czy można zrobić z krewetek mrożonych…?

    • Jakub Kuroń

      Izabela,
      Jak najbardziej, trzeba je wcześniej tylko rozmrozić ale to chyba oczywiste 😉

  13. związek na patelni

    za rewetkami nie przepadam ale w takiej wersji bym spróbowała

  14. Monika84marciniak

    Zrobiłam wczoraj na kolację, wyszło super! 🙂 pominęłam białe wino( nie miałam niestety na stanie i podlałam bulionem), dodałam kawałek czerwonej papryczki. Danie szybkie, smaczne, nieskomplikowane. Polecam:)

    • Jakub Kuroń

      Monika, Wielkie dzięki za komentarz. Szybko, smacznie i nieskomplikowanie to nasze motto 😉

      Pozdrawiamy.

  15. aka

    krewetki już obrane?

    • Jakub Kuroń

      Możesz zrobić z obranych lub całych jak wolisz.

  16. PAULINA

    a wino mozna czyms innym zastapic?

    • Jakub Kuroń

      Możesz zrobić bez wina, ale ono nadaje świetny smak! Dlaczego chcesz zrobić bez wina?

Sprawdź również