Dania głównePotrawy z ziemniaków
Pieczonka lub prażonka Macieja Kuronia
Potrawa, która pojawiała się podczas jesiennego obrzędu pieczenia barana. Szczególnie znana jest na Śląsku Cieszyńskim, jako potrawa pasterska. My przygotowujemy to danie, przy okazji nocowania na Mazurach, gdy śpimy pod namiotami, a wieczorem ogrzewamy się przy ognisku. Pieczona lub prażonka to nic innego jak mięsno warzywny kociołek przygotowywany w żarze ogniska.
Pieczonka lub prażonka Macieja Kuronia
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 500 g wędzonego boczku
- 500 g kiełbasy
- 3-4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka tłuszczu np. smalcu
- kilka liść laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego
- po 1 łyżeczce majeranku, tymianku i kminku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Pieczonkę przygotuj w brytfance lub np. w żeliwnym garnku. Garnek posmaruj tłuszczem i wyłóż liśćmi kapusty.
Krok 2:
Następnie ułóż warstwami boczek, cebulę, kiełbasę i ziemniaki (obrane i pokrojone w plasterki). Ziemniaki posyp solą, pieprzem, ziołami, dodaj posiekany i utarty z solą czosnek.
Krok 3:
Warstwy powtarzaj układając na samej górze ziemniaki. Następnie całość przykryj liśćmi kapusty i szczelnie zamknij.
Krok 4:
Tak przygotowaną potrawę piecz ok. 2 godz. w rozżarzonym ognisku. W domu można przygotować ją oczywiście w piekarniku. Wtedy możesz ją piec krócej ok. 1-1,5 godz.
Podawaj np. z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<