X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z ziemniaków

Pieczonka lub prażonka Macieja Kuronia

Potrawa, która pojawiała się podczas jesiennego obrzędu pieczenia barana. Szczególnie znana jest na Śląsku Cieszyńskim, jako potrawa pasterska. My przygotowujemy to danie, przy okazji nocowania na Mazurach, gdy śpimy pod namiotami, a wieczorem ogrzewamy się przy ognisku. Pieczona lub prażonka to nic innego jak mięsno warzywny kociołek przygotowywany w żarze ogniska. 

Pieczonka lub prażonka Macieja Kuronia

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 500 g wędzonego boczku
  • 500 g kiełbasy
  • 3-4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tłuszczu np. smalcu
  • kilka liść laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego
  • po 1 łyżeczce majeranku, tymianku i kminku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Pieczonkę przygotuj w brytfance lub np. w żeliwnym garnku. Garnek posmaruj tłuszczem i wyłóż liśćmi kapusty.

Krok 2:

Następnie ułóż warstwami boczek, cebulę, kiełbasę i ziemniaki (obrane i pokrojone w plasterki). Ziemniaki posyp solą, pieprzem, ziołami, dodaj posiekany i utarty z solą czosnek.

Krok 3:

Warstwy powtarzaj układając na samej górze ziemniaki. Następnie całość przykryj liśćmi kapusty i szczelnie zamknij.

Krok 4:

Tak przygotowaną potrawę piecz ok. 2 godz. w rozżarzonym ognisku. W domu można przygotować ją oczywiście w piekarniku. Wtedy możesz ją piec krócej ok. 1-1,5 godz.

Podawaj np. z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również