X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z ziemniaków

Pieczonka lub prażonka

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 500 g wędzonego boczku
  • 500 g kiełbasy
  • 3-4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tłuszczu
  • kilka liść laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego
  • po 1 łyżeczce majeranku, tymianku i kminku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Potrawa, która pojawiała się podczas jesiennego obrzędu pieczenia barana. Szczególnie znana na jest na Śląsku Cieszyńskim, jako potrawa pasterska. Pieczonkę przygotowujemy w brytfance lub w żeliwnym garnku. Garnek smarujemy tłuszczem i wykładamy liśćmi kapusty. Następnie układamy warstwami boczek, cebulę, kiełbasę i ziemniaki (obrane i pokrojone w plasterki). Ziemniaki posypujemy solą, pieprzem, ziołami, dodajemy posiekany i utarty z solą czosnek. Warstwy powtarzamy układając na samej górze ziemniaki. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i szczelnie zamykamy. Tak przygotowaną potrawę pieczemy ok. 2 godz., wsadzając naczynie do rozżarzonego popiołu ogniska. W domu można przygotować ją oczywiście w piekarniku. Wtedy możemy ją piec krócej ok. 1-1,5 godz. Jest ona bardzo smaczna z kiszonymi ogórkami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również