Wołowina, Cielęcina
Argentyński stek z sosem chimichurri
Witajcie na moim blogu kulinarnym! Dziś pragnę Was zabrać w kulinarne podróże na dalekie wybrzeża Ameryki Południowej i podzielę się z Wami niezwykłym przepisem na Argentyński stek z sosem chimichurri. To danie, które kojarzy się z aromatycznym, niezapomnianym smakiem mięsa i wyjątkowym sosem, który nadaje mu wyjątkowego charakteru. Przygotujcie się na prawdziwą fiestę smaków i dowiedzcie się, jak stworzyć ten pyszny specjał w zaciszu Waszej kuchni. Gotowi na kulinarną przygodę? Rozpocznijmy!
ARGENTYŃSKI STEK Z SOSEM CHIMICHURRI
Składniki:
- 4 steki z antrykotu
- sól np. morska
- świeżo mielony pieprz
- 2-3 łyżki oleju np. rzepakowy
Sos:
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki liści oregano
- 80 ml oliwy
- 2 łyżki octu z czerwonego lub białego wina
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 papryczka chilli posiekana bez pestek
Argentyński stek z sosem chimichurri
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Steki wyjmij około 2 godziny przed smażeniem z lodówki aby miały wyższą temperaturę. Wszystkie składniki sosu, zmiksuj za pomocą blendera, tak aby pozostały lekkie grudki. Następnie sos podaj od razu lub schłodź w lodówce.
Krok 2:
Dopraw obficie solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju.
Oto ogólne wytyczne dotyczące czasu smażenia steka na patelni lub grillu, które z pewnością mogą się przydać:
1. Krwisty (rare):
– Grubość steka: 2-2,5 cm
– Czas smażenia: 2-3 minuty z każdej strony
2. Średnio wysmażony (medium rare):
– Grubość steka: 2-2,5 cm
– Czas smażenia: 3-4 minuty z każdej strony
3. Średni (medium):
– Grubość steka: 2-2,5 cm
– Czas smażenia: 4-5 minut z każdej strony
4. Dobrze wysmażony (well done):
– Grubość steka: 2-2,5 cm
– Czas smażenia: 6-7 minut z każdej strony
Powyższe czasy są tylko wytycznymi i mogą się różnić w zależności od osobistych preferencji smaku oraz odmiany mięsa. Ważne jest, aby korzystać z termometra do mięsa, aby osiągnąć pożądany stopień wysmażenia, mierząc temperaturę wewnętrzną steka. Dla steka rare – około 50-52°C, medium rare – 57-60°C, medium – 63-68°C, well done – 71-75°C.
Krok 3:
Na koniec po usmażeniu odłóż stek na około 5 minut na deskę aby odpoczął. Stek można pokroić na plastry, podawać z sosem chimichurri i np. chrupką tortillą , pieczoną w 200°C przez 5 minut.
Argentyński stek z sosem chimichurri
Podsumowując mam nadzieję, że stek wyszedł obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<