X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z grillaRóżne przepisyWołowina, Cielęcina

Idealny Stek z grilla. Przepis krok po kroku.

Idealny Stek z grilla. Przepis krok po kroku.

 

Sezon grillowy w pełni. Dostarczam zatem kolejny sprawdzony w 100% przepis na idealny Stek z grilla, pachnący tymiankiem i młodym czosnkiem. Z tym wpisem, wołowina na bank częściej zagości na Waszych rusztach.

 

Okres dominacji

 

Odkąd grillowanie zrobiło się w Polsce popularne, najchętniej przygotowujemy wieprzowinę: karkówka, kiełbasy, boczek. Stosunkowo niedawno dołączył drób: pierś, udziki czy pałki. Oczywiście dla równowagi pojawia się ryba: pstrąg, łosoś, dorada czy labraks oraz warzywa. Okres dominacji tych produktów, nieśmiało próbuje przełamać wołowina, najczęściej w postaci steka.

 

Mięso trudne w obróbce

 

Od lat w Polsce pokutuje przekonanie, że wołowina to mięso trudne w obróbce. Po części jest to prawda ale pamiętając o kilku żelaznych zasadach, mięso to nie powinno sprawić żadnych trudności:

 

  • Mięso powinno być ze sprawdzonego źródła. To znaczy od znajomego rzeźnika, czy sprawdzonej marki.

 

  • Najlepiej sprawdzi się wołowina sezonowana. Takie mięso traci sporo wilgotności, ale zyskuje na intensywności smaku i kruchości.

 

  • Wiadomo, że sól wyciąga wilgoć im wcześniej mięso posolimy, tym stek będzie twardszy. Nie znaczy to, że wołowiny nie solimy przed obróbką cieplną, staramy się przyprawić kilka minut przed gotowaniem. Utrata soczystości jest wtedy minimalna, wręcz niewyczuwalna.

 

  • Stek powinien być w wyjęty z lodówki na 1-2 godziny przed smażeniem. Tym sposobem temperatura łatwiej będzie się przedostawała do środka mięsa.

 

  • Im prostsza marynata tym lepiej dla tego szlachetnego kawałka mięsa. Często wystarczy tylko sól i pieprz. Najlepiej sól morska w płatkach i świeżo zmielony czarny pieprz z młynka.

 

  • Odpowiedni stopień wysmażenia. Dla mnie osobiście nie ma nic gorszego, niż stek w stylu podeszwy, czyli dobrze wysmażony.

 

  • Do obracania mięsa użyj szczypców, nigdy szpikulca czy widelca.

 

  • Po usmażeniu, odłożyć stek na 5-10 minut, aby odpoczął i soki komórkowe dobrze się rozprowadziły.

 

 

Najlepsze dodatki

 

Idealny stek z grilla to także najlepsze dodatki. U mnie zawsze własnoręcznie zrobione mało ziołowe ze szczypiorkiem i tymiankiem oraz jeżeli pora roku pozwoli, młode ziemniaczki z patelni, pachnące czosnkiem i rozmarynem.

 

 

Pozycja obowiązkowa

 

Przestrzegając tych kilku „złotych” zasad, idealny stek z grilla będzie to pozycja obowiązkowa na każdej letniej imprezie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku oraz oczywiście zostawienia komentarza pod wpisem.

 

SMACZNEGO!

 

 

Idealny stek z grilla

 

Składniki:

 

Masło ziołowe

 

  • 100g masła
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 6-8 gałązek tymianku
  • sól, pieprz

 

Stek

 

  • 2 steki z rostbefu, każdy po około 300g
  • 6 ząbków czosnku
  • garść gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Ziemniaki

 

  • 400g młodych drobnych ziemniaczków
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ pęczka koperku
  • sól

 

 

Przygotowanie:

Masło wyjmij prosto z lodówki i wymieszaj z posiekanym drobno szczypiorkiem, listkami tymianku oraz solą i pieprzem. Zwiń w rulon, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 1-2 godziny, aż stwardnieje.

 

Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Następnie odlej, odparuj. Na patelni rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić dodaj ziemniaki. Po 1-2 minutach wsyp posiekany drobno koperek, podrzuć zawartością patelni kilka razy aby wszystko się wymieszało.

 

Steki obłóż zmiażdżonymi ząbkami czosnku, garścią tymianku, polej olejem. Mięso powinno tak leżeć 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Kilka-kilkanaście minut przed grillowaniem dopraw solą i pieprzem.

 

Układaj na czystym ruszcie, na dobrze rozgrzanych węglach. Dla pewności kratkę można przetrzeć jeszcze delikatnie olejem, aby mięso na 100% nie przywarło.

 

Stek grillujemy do poziomu wysmażenia:

 

  • Krwisty-około 3 minuty z każdej strony.

 

  • Średnio wysmażony -około 4-5 minut z każdej strony.

 

  • Dobrze wysmażony-około 5-6 minut z każdej strony

 

Po obróbce cieplnej mięso odstawiamy do „odpoczynku” 5-10 minut na ciepłym talerzu, pod przykryciem np. z folii aluminiowej.

Podajemy z kawałkiem masła ziołowego, młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Jako zielony dodatek doskonale sprawdzi się ta surówka (link).

 

W ten sposób otrzymujemy Idealny stek z grilla. Smacznego!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Mam w lodówce kawałek ładnej wołowiny i dziś będę ją grillował 🙂 Bardzo przydadzą się informacje o tym by nie solić steka za wcześnie. No i żeby wyjąć go z lodówki wcześniej. Dzięki!

Sprawdź również