Dania główneDróbPotrawy z grillaRóżne przepisyWieprzowina
3 proste marynaty do mięs z grilla
Trzy proste marynaty do mięs z grilla
Sezon na BBQ w pełni. Zdradzam zatem moje ulubione 3 proste marynaty do mięs z grilla.
Święta trójca
ka. Nie znaczy to, że z rusztu jemy jedynie mięso. Dzisiejszy wpis skierowany jest po prostu, do mięsożerców. Przepisy na rybę z grilla i warzywa już w zupełnie innym wpisie.
Człowiek pierwotny
Jako, że na czas letni bardzo często zamieniam się w człowieka pierwotnego. Jadłbym tylko z grilla, rusztu, ogniska, możecie spodziewać się w najbliższym czasie większej dawki przepisów na rodzinne grillowanie. A na zachętę, podrzucam przepis na rewelacyjną surówkę z młodej kapustki (link do przepisu) idealną do mięs z ognia.
Przy najbliższej okazji wypróbujcie moje 3 proste marynaty do mięs z grilla. Zapewniam, że będziecie do nich wracać. Przy okazji zostawcie komentarz i napiszcie: jakie inne przepisy grillowe Was interesują?
ZAPRASZAM do lektury!!!
Marynata do karkówki:
- 600 g karkówki
- 40 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku utarte
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka majeranku otartego
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Karkówkę pokrój w plastry. Czosnek utrzyj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 2-3 godziny, najlepiej na całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony.
Marynata do kurczaka:
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml jogurtu
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- garść świeżej kolendry
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka podziel na podłużne plastry. Czosnek utrzyj, świeżą kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 1-2 godziny. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony.
Marynata do boczku:
- 600 g surowego boczku
- 30 ml oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżka ketchupu
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Boczek pokrój w plastry. Czosnek utrzyj, imbir pokrój w plastry. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Marynuj minimum 2-3 godziny, najlepiej całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 15 minut, kilka krotnie przewracając.