Nie ma obiadu bez dobrej surówki. Uwielbiam gdy 1/3 talerza zajmuje świeża i pyszna surówka. Często eksperymentuje i łączę różne smaki żeby jak najbardziej urozmaicić obiady moim dziewczynom. Dzisiaj dla Was mam pyszną surówkę z czerwonej kapusty. Surówka jest idealnie skomponowana i pysznie wypełni Wasz talerz obiadowy. Poniżej kolorowa surówka z czerwonej kapusty.
Kolorowa surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- 300g czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 6 rzodkiewek
- 1 jabłko
- 1/2 pęczka szczypiorku dymki
Sos:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy np. sarepskiej
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotuj duża miskę. Następnie czerwoną kapustę cienko poszatkuj.
Krok 2:
Marchewkę, rzodkiewkę i jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej. Następnie dymkę dość drobno posiekaj.
Krok 3:
Warzywa przełóż do miski, następnie przygotuj sos. Do miseczki włóż składniki sosu: jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i dodaj do warzyw.
Krok 4:
Na koniec całość dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, sos musi być trochę za słony i kwaśny. Kiedy składniki się przegryzą, smaki się zbalansują.
Surówka idealnie pasuję do dań mięsnych, ale odnajdzie się również z kotletami jajecznymi, czy np. rybnymi.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych surówek znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!