Przepis
Zupy
Zupa z pomuchla (dorsza) z krewetkami
Składniki
- 1,5 l wywaru warzywnego lub rybnego
- 200 g filetu z dorsza ze skórą
- 100 g krewetek black tiger bez ogonów
- 1 pokrojona w paski papryka
- 1 posiekana cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- 1 puszka krojonych pomidorów
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 100 g makaronu orzo lub ewentualnie zacierki
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Teraz dodaj paprykę i smaż dalej 3 minuty. Następnie wlej wino, odczekaj minutę aż częściowo odparuje, wsyp skórkę z cytryny, wlej pomidory, wymieszaj i duś razem 2-3 minuty. Zawartość garnka zalej wywarem, kiedy się zagotuje dodaj makaron. Po 5 minutach gotowania, dorsza pokrój w paski szerokości 1 centymetra i dodaj razem z krewetkami do zupy. Całość gotuj 2-3 minuty, po czym dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz natką pietruszki. Smacznego.