Przepis
Zupy
Zupa szparagowa
Składniki
- 2 l wywaru z kości lub wody
- 1 kg szparagów
- 250 ml śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa, sól, cukier
- natka pietruszki
- ew. 2–3 kostki rosołowe
Sposób przygotowania
Szparagi obieramy z włókien, odcinamy główki, które gotujemy oddzielnie w małej ilości wody i odstawiamy. Następnie ogonki płuczemy i kroimy na odcinki parocentymetrowe, zalewamy wywarem, dodajemy sól i cukier i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy są miękkie miksujemy je wraz z całością wywaru i przecieramy przez sito. W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzamy ostudzonym i przecedzonym wywarem. Wszystko razem zagotowujemy, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Nalewamy zupę do talerzy i przybieramy główkami szparagów. Serwujemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
super
Dziękuję bardzo 🙂