Przepis
Zupy
Zupa cebulowa wg Stanisława Leszczyńskiego
Składniki
- 2 l wody
- 700 g cebuli
- 6 łyżek masła
- 3 łyżki mąki
- 1 bułka
- 150 g twardego, żółtego sera
- 1 łyżka masła do grzanek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, nie rumieniąc. Następnie oprószamy ją mąką i wtedy lekko zrumieniamy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Gdy cebula będzie miękka., przecieramy ją przez sito, lub miksujemy, doprawiamy. Z bułki musimy okroić skórkę, pokroić bułkę w kostkę, podsmażyć na maśle i włożyć do naczyń żaroodpornych. Zalewamy grzanki zupą, posypujemy tartym, żółtym serem, doprawiamy do smaku.