BabeczkiCiasta i ciastka
Ślimaczki drożdżowe z jagodami
Ślimaczki drożdżowe z jagodami to moje ulubione słodkie wypieki. Chociaż Bogusia ma w zanadrzu całą masę słodkości to mają one specjalne miejsce w moim sercu i żołądku oczywiście 😉 Zawsze kiedy je jem, czuję się jakbym był na wakacjach. Ten magiczny smak zawdzięczają bez wątpienia jagodzie leśnej, której aromat został zamknięty w słoiku. Dzięki procesowi pasteryzacji, ślimaczki drożdżowe możemy przygotowywać przez cały rok.
ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI – przepis krok po kroku
Składniki na 14 bułek:
CIASTO:
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g cukru np. trzcinowego
- 100 g rozpuszczonego masła
- 5 żółtek „M”
- 1 jajko „M”
+ żółtko do posmarowania bułek
NADZIENIE:
- 250 g zmielonego twarogu może być np. sernikowy z wiaderka
- 1 żółtko
- 60 g cukru np. trzcinowego
- 400 g jagód
- 100 g cukru pudru
LUKROWA POLEWA:
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Ślimaczki drożdżowe z jagodami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zacznij od przygotowania zaczynu. Pokruszone drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, następnie dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę pszennej mąki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 – 15 minut, aż zacznie „pracować”.
Następnie w dużej misce wymieszaj resztę składników ciasta i „pracujący” zaczyn. Całość możesz wyrabiać ręcznie lub np. w robocie kuchennym. Gotowe ciasto powinno być lśniące i gładko odchodzić od ręki. Wstaw je razem z misą do piekarnika nagrzanego do minimalnej temperatury (u mnie to 30-35°C), następnie ogrzewaj przez 20 minut. Jeśli twój piekarnik nie ma tej opcji, odstaw je na około 90 minut w ciepłe miejsce. Masa powinna podwoić swoją objętość.
Krok 2:
Twaróg wymieszaj z żółtkiem i cukrem.
Krok 3:
Jagody odcedź z nadmiaru soku. Dodaj cukier puder, następnie delikatnie wymieszaj.
Krok 4:
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie placek posmaruj warstwą wcześniej przygotowanego twarożku i warstwą jagód wymieszanych z cukrem pudrem.
Krok 5:
Powstały placek zwiń od szerszej strony w roladę.
Krok 6:
Roladę pokrój w kawałki o grubości 4 cm. Ślimaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby bułki nie stykały się ze sobą, podczas pieczenia urosną i skleją się ze sobą. Żółtko wymieszaj z łyżką wody, następnie posmaruj ślimaki z wierzchu. Piecz 20 min w 180°C „góra – dół”.
Krok 7:
W trakcie pieczenia przygotuj lukier. Do cukru pudru wlej wodę, następnie sok z cytryny. Całość wymieszaj do połączenia składników, aż powstanie gęsty lukier.
Na koniec wystudzone ślimaki posmaruj lukrem.
Ślimaczki drożdżowe z jagodami
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Natomiast więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Czy można drożdże świeże zastąpić suszonymi? W jakich proporcjach?
Cześć,
Podaną ilość zastąp jednym opakowaniem suszonych drożdży 8g.
Pozdrawiam Kuba