X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiCiasta i ciastka

Ślimaczki drożdżowe z jagodami

Ślimaczki drożdżowe z jagodami to moje ulubione słodkie wypieki. Chociaż Bogusia ma w zanadrzu całą masę słodkości to mają one specjalne miejsce w moim sercu i żołądku oczywiście 😉 Zawsze kiedy je jem, czuję się jakbym był na wakacjach. Ten magiczny smak zawdzięczają bez wątpienia jagodzie leśnej, której aromat został zamknięty w słoiku. Dzięki procesowi pasteryzacji, ślimaczki drożdżowe możemy przygotowywać przez cały rok.

Ślimaczki drożdżowe z jagodami – przepis krok po kroku

Składniki na 14 bułek:

Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru np. trzcinowego
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 5 żółtek „M”
  • 1 jajko „M”

+ żółtko do posmarowania bułek

Nadzienie:
Lukrowa polewa:
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od przygotowania zaczynu. Pokruszone drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, następnie dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę pszennej mąki. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 – 15 minut, aż zacznie „pracować”.

Następnie w dużej misce wymieszaj resztę składników ciasta i „pracujący” zaczyn. Całość możesz wyrabiać ręcznie lub np. w robocie kuchennym. Gotowe ciasto powinno być lśniące i gładko odchodzić od ręki. Wstaw je razem z misą do piekarnika nagrzanego do minimalnej temperatury (u mnie to 30-35°C), następnie ogrzewaj przez 20 minut. Jeśli twój piekarnik nie ma tej opcji, odstaw je na około 90 minut w ciepłe miejsce. Masa powinna podwoić swoją objętość.

Krok 2:

Twaróg wymieszaj z żółtkiem i cukrem.

Krok 3:

Jagody odcedź z nadmiaru soku. Dodaj cukier puder, następnie delikatnie wymieszaj.

Krok 4:

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie placek posmaruj warstwą wcześniej przygotowanego twarożku i warstwą jagód wymieszanych z cukrem pudrem.

Krok 5:

Powstały placek zwiń od szerszej strony w roladę.

Krok 6:

Roladę pokrój w kawałki o grubości 4 cm. Ślimaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby bułki nie stykały się ze sobą, podczas pieczenia urosną i skleją się ze sobą. Żółtko wymieszaj z łyżką wody, następnie posmaruj ślimaki z wierzchu. Piecz 20 min w 180°C „góra – dół”.

Krok 7:

W trakcie pieczenia przygotuj lukier. Do cukru pudru wlej wodę, następnie sok z cytryny. Całość wymieszaj do połączenia składników, aż powstanie gęsty lukier.
Na koniec wystudzone ślimaki posmaruj lukrem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również