Boże NarodzenieWielkanocWieprzowinaWołowina, Cielęcina
Pieczeń rzymska Kuby
Pieczeń rzymska to jedno z niewielu dań obiadowych, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, z dodatkiem ziemniaków i surówki jak i na zimno, w formie kanapki. U nas pieczeń rzymską jemy przede wszystkim na ciepło, bo nie będę ukrywać, że na drugi dzień już nic nie zostaje. Uwielbiam to połączenie mięsa mielonego i jajka w środku. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać w komentarzu pod przepisem jak Wam smakowało.
Pieczeń rzymska Kuby
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
- 100 ml wywaru np. drobiowego
- 10 jajek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżka suszonej cebuli – opcjonalnie
- 1 łyżka pieprzu np. czarnego świeżego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżka konfitury np. z żurawiny do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1:
8 jaj ugotuj na twardo w odsolonej wodzie.
Krok 2:
Do miski włóż mielone mięso, wbij dwa jaja, dodaj suszoną cebulę, przyprawy i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Całość wyrób, dodając porcjami wywar.
Krok 3:
Obierz i odkrój „piętki”, tak aby widoczne było żółtko.
Krok 4:
Mięso wyłóż na folię aluminiową wysmarowaną masłem. Formuj placek i ułóż na nim jaja, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony, formuj z mięsa zgrabny wałek. Zawiń w folię jak cukierek.
Krok 5:
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°, piecz około 40 minut. Przed podaniem udekoruj żurawiną.
Więcej pysznych mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.
Pieczeń wyszła rewelacyjnie!