X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepło

Paszteciki drożdżowe z wątróbką

Składniki

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta cukru
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko do posmarowania

Farsz

  • 250 g cielęcej wątróbki
  • 50 g słoniny
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło oraz drożdże roztarte z cukrem i mlekiem. Wyrabiamy ciasto, a po wyrobieniu wałkujemy na grubość pół cm. Kroimy na prostokąty 6x8 cm. Przygotowujemy farsz: Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w plasterki. Słoninę i cebulę kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy kilka łyżek wody i dusimy cebulę, słoninę oraz wątróbkę na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i dolewając po parę łyżek wody. Po 15 minutach doprawiamy wątróbkę solą i pieprzem i drobno siekamy. Na każdy prostokąt ciasta nakładamy trochę farszu i zwijamy w rulon. Kładziemy paszteciki na blachę posmarowaną masłem i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200ºC.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również