Przepis
Przekąski na ciepło
Paszteciki drożdżowe z wątróbką
Składniki
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 5 łyżek mleka
- szczypta cukru
- 30 g drożdży
- 1 jajko do posmarowania
Farsz
- 250 g cielęcej wątróbki
- 50 g słoniny
- 1 cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło oraz drożdże roztarte z cukrem i mlekiem. Wyrabiamy ciasto, a po wyrobieniu wałkujemy na grubość pół cm. Kroimy na prostokąty 6x8 cm. Przygotowujemy farsz: Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błon, kroimy w plasterki. Słoninę i cebulę kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy kilka łyżek wody i dusimy cebulę, słoninę oraz wątróbkę na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i dolewając po parę łyżek wody. Po 15 minutach doprawiamy wątróbkę solą i pieprzem i drobno siekamy. Na każdy prostokąt ciasta nakładamy trochę farszu i zwijamy w rulon. Kładziemy paszteciki na blachę posmarowaną masłem i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200ºC.