Przekąski na ciepło
Vol-au-vent z groszkiem
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego lub:
Ciasto maślane
- 250 g masła
- 50 g mąki
- Ciasto podstawowe:
- 200 g mąki
- pół jajka
- sól
- 1 łyżeczka octu
Farsz
- 400 g konserwowego groszku
- 5 łyżek masła
- natka pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu, jaja i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15–20 minut jeszcze 5 razy. Na koniec wałkujemy ciasto na grubość pół cm i wykrawamy szklanką albo foremką krążki o średnicy 7 cm. Połowę krążków smarujemy roztrzepanym jajem, a w drugiej połowie wycinamy krążki o średnicy 4 cm, otrzymane pierścienie układamy na całych krążkach i również smarujemy jajem. Układamy je na blasze, kładziemy także wycięte małe krążki posmarowane jajem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy nadzienie. Groszek mieszamy z roztopionym masłem i posiekaną pietruszką. Chwilę dusimy, ciągle mieszając. Nakładamy do ciepłych vol-au-vent, przykrywamy małymi krążkami i polewamy roztopionym masłem.