Dania główneWieprzowina
Gulasz szegedyński
Gdy robi się zimno i ciągle ponuro za oknem mam ochotę na bardziej treściwe jedzenie. W tym czasie kombinuję i szukam nowych pomysłów na gulasze, potrawki. Poza tym bardzo lubię dania jednogarnkowe, są bez wątpienia proste i szybkie w przygotowaniu. Dlatego dzisiaj mam dla Was gulasz szegedyński, gulasz z dodatkiem kapusty kiszonej.
Gulasz szegedyński
Składniki:
- 400 g mięsa wieprzowego np. łopatki
- 200 g kiszonej kapusty
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka miodu np. lipowego
- 1 łyżka koncentratu
- 2-3 ogórki kiszone
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka masła
- 100 ml jasnego piwa
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- pół pęczka natki pietruszki
- ew. 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Łopatkę pokrój w kostkę, następnie zamarynuj w drobno posiekanym czosnku, liści laurowym, zielu angielskim .
Krok 2:
Cebule pokrój w piórka i przesmaż na oleju. Dodaj mięso i obsmaż aby się ścięło.
Następnie zalej piwem. Dopraw solą, pieprzem, miodem, papryką oraz kminkiem. Duś pod przykryciem około 20 min. na małym ogniu.
Krok 3:
Po tym czasie dodaj koncentrat oraz posiekaną kapustę. Następnie duś jeszcze 30 minut. Na osobnej patelni, podduś na maśle obrane ogórki, przez 5 minut.
Krok 4:
Gdy mięso będzie miękkie, wlej mąkę wymieszaną z 80 ml wody. Na koniec dodaj ogórki i posyp posiekaną natką pietruszki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<