X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Gulasz szegedyński

Gdy robi się zimno i ciągle ponuro za oknem mam ochotę na bardziej treściwe jedzenie. W tym czasie kombinuję i szukam nowych pomysłów na gulasze, potrawki. Poza tym bardzo lubię dania jednogarnkowe, są bez wątpienia proste i szybkie w przygotowaniu. Dlatego dzisiaj mam dla Was gulasz szegedyński, gulasz z dodatkiem kapusty kiszonej. 

Gulasz szegedyński

Składniki:

  • 400 g mięsa wieprzowego np. łopatki
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka miodu np. lipowego
  • 1 łyżka koncentratu
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 ml jasnego piwa
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ew. 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Łopatkę pokrój w kostkę, następnie zamarynuj w drobno posiekanym czosnku, liści laurowym, zielu angielskim .

Krok 2:

Cebule pokrój w piórka i przesmaż na oleju. Dodaj mięso i obsmaż aby się ścięło.
Następnie zalej piwem. Dopraw solą, pieprzem, miodem, papryką oraz kminkiem. Duś pod przykryciem około 20 min. na małym ogniu.

Krok 3:

Po tym czasie dodaj koncentrat oraz posiekaną kapustę. Następnie duś jeszcze 30 minut. Na osobnej patelni, podduś na maśle obrane ogórki, przez 5 minut.

Krok 4:

Gdy mięso będzie miękkie, wlej mąkę wymieszaną z 80 ml wody. Na koniec dodaj ogórki i posyp posiekaną natką pietruszki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również