Jestem wielkim fanem wszelakich smarowideł pieczywa. Najbardziej smakują mi te pasty przygotowane w domu. Co jakiś czas umilam sobie i rodzinie śniadanie jakąś pastą, jajeczną lub twarogową. Dzisiaj dla Was mam inspirację na takie smarowidło, pasta jajeczno- szynkowa. Fajne połączenie smaków, a dodatkowym plusem jest czas w jaki można ją przygotować.
Pasta jajeczno– szynkowa Macieja Kuronia
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g chudej szynki
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżki śmietany lub np. majonezu, jogurtu naturalnego
- 100 g masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Jajka ugotuj na twardo, gotuj ok 7 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie ugotowane jajka przełóż do miski z zimną wodą. Gdy jajka wystygną obierz je ze skorupek i pokrój w kostkę lub potraktuj je widelcem.
Krok 2:
Masło dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny. Następnie szynkę drobno posiekaj.
Krok 3:
Jajka wymieszaj ze śmietanką, następnie dodaj szynkę i masło. Dokładnie wymieszaj. Na koniec pastę dopraw solą i pieprzem. Jeśli masz ochotę dodaj również coś zielonego np. szczypiorek.
Pastę możesz podać od razu po przygotowaniu. Możesz ją również przygotować dzień wcześniej i zjeść na śniadanie kolejnego dnia.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<