X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Żołądki po nelsońsku

Lubicie podroby? Ja lubię, ale muszą być dobrze przygotowane. Dzisiaj mam dla Was żołądki po nelsońsku. Delikatne, pyszne żołądki w aromatycznym sosie. Idealnie smakują z dodatkiem kaszy gryczanej, czy też ryżu, makaronu. Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowały. 

Żołądki po nelsońsku

Składniki:

  • 700 g żołądków drobiowych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 1 średni seler
  • 1 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 100 g masła
  • 0,5 l wywaru np. drobiowego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziela angielskie
  • ew. łyżka mąki
  • 100 ml śmietany np. 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Krok 1:

Żołądki oczyść z białych błon, następnie zalej wodą i zagotuj. Przecedź, jeszcze raz zalej wodą. Na koniec posól i gotuj z zielem i liściem do miękkości ok. 2 godziny.

Krok 2:

Rozpuść w garnku masło. Następnie wrzuć pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Po chwili, dodaj czosnek w plastrach. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po około 5 minutach wrzuć pokrojoną w plastry marchewkę, następnie pietruszkę i selera.

Krok 3:

Ugotowane żołądki pokrój na mniejsze kawałki, następnie dodaj je do warzyw. Uzupełnij wywarem i śmietaną. Gotuj delikatnie, do miękkości warzyw. Jeśli będzie taka potrzeba , zagęść mąką.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook 

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Lubię podroby. Takie żołądki chodzą za mną od jakiegoś czasu. Jakie dodatki preferujesz do tego dania?

Sprawdź również