Dania główneDrób
Żołądki po nelsońsku
Lubicie podroby? Ja lubię, ale muszą być dobrze przygotowane. Dzisiaj mam dla Was żołądki po nelsońsku. Delikatne, pyszne żołądki w aromatycznym sosie. Idealnie smakują z dodatkiem kaszy gryczanej, czy też ryżu, makaronu. Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowały.
Żołądki po nelsońsku
Składniki:
- 700 g żołądków drobiowych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 1 średni seler
- 1 pietruszki
- 2 marchewki
- 100 g masła
- 0,5 l wywaru np. drobiowego
- 4 liście laurowe
- 6 ziela angielskie
- ew. łyżka mąki
- 100 ml śmietany np. 18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Krok 1:
Żołądki oczyść z białych błon, następnie zalej wodą i zagotuj. Przecedź, jeszcze raz zalej wodą. Na koniec posól i gotuj z zielem i liściem do miękkości ok. 2 godziny.
Krok 2:
Rozpuść w garnku masło. Następnie wrzuć pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Po chwili, dodaj czosnek w plastrach. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki. Po około 5 minutach wrzuć pokrojoną w plastry marchewkę, następnie pietruszkę i selera.
Krok 3:
Ugotowane żołądki pokrój na mniejsze kawałki, następnie dodaj je do warzyw. Uzupełnij wywarem i śmietaną. Gotuj delikatnie, do miękkości warzyw. Jeśli będzie taka potrzeba , zagęść mąką.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
dobre z ryżem gotowanym z dodatkiem kurkumy
Święte słowa 🙂
Lubię podroby. Takie żołądki chodzą za mną od jakiegoś czasu. Jakie dodatki preferujesz do tego dania?
Kasza i ogórek kiszony lub zasmażane buraczki.