Placki i naleśniki
Naleśniki smażone na słoninie – tradycyjny przepis
Witajcie na moim blogu kulinarnym! Dziś pragnę Was zaprosić do podróży przez smaki tradycji ze staropolską recepturą na naleśniki smażone na słoninie. To danie, które przenosi nas w magiczny świat domowych smaków i aromatów, gdzie prostota spotyka się z wyjątkowym smakiem. Naleśniki to prawdziwy kulinarny rarytas, który zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również historią i tradycją, która się za nim kryje. Gotowi na kulinarne podróże w czasie? Zapraszam Was do odkrycia tajemnic tego tradycyjnego przepisu!
Naleśniki smażone na słoninie – tradycyjny przepis
- 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 jajka „M”
- kawałek słoniny
- sól
Naleśniki smażone na słoninie
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ubij trzepaczką jaja z mąką, mlekiem i wodą. Dodaj sól i cały czas ubijamy ciasto trzepaczką lub miksuj. Odstaw je na pół godziny, żeby odpoczęło.
Krok 2:
Następnie patelnię rozgrzej i posmaruj kawałkiem słoniny. Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smaży po jednej lub obu stronach. Na koniec podawaj z ulubionym słodkim lub słonym farszem.
Naleśniki smażone na słoninie
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.
Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<