X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Roladki ze schabu z warzywami

Roladki ze schabu z warzywami to pyszna alternatywa dla klasycznego schabowego. Roladki po brzegi wypełnione są warzywami. Świetnie będą smakować w towarzystwie ziemniaków lub np. ryżu. Robi się je szybko, więc możesz je bez wątpienia przygotować również w pracującym tygodniu. Jestem przekonany, że zasmakują Tobie i Twojej rodzinie. 

Roladki ze schabu z warzywami

Składniki:

  • 500 g schabu środkowego b/k
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka selera
  • ćwiartka selera
  • 6 łyżeczek musztardy np. sarepskiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 l wywaru np. drobiowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

W miseczce wymieszaj sól, pieprz, czosnek, następnie musztardę i oregano.

Krok 2:

Każdy kawałek schabu, rozklep (jak na schabowe) i dopraw marynatą. Następnie odstaw mięso i zajmij się warzywami.

Krok 3:

Warzywa obierz i pokrój w około 12 cm słupki. W rondlu, gotuj warzywa w wywarze przez około 5-7 minut. Muszą być al dente. Wyjątkiem jest por. Jego blanszuj przez 1 minutę. Następnie włoszczyznę wyjmij i lekko ostudź.

Krok 4:

Na każdy kawałek schabu, połóż kilka słupków warzyw. Zawiń jak roladkę, następnie zepnij wykałaczką. Smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Potem zapiecz przez 10 minut w 180°C.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również