Dania główneWieprzowina
Roladki ze schabu z warzywami
Roladki ze schabu z warzywami to pyszna alternatywa dla klasycznego schabowego. Roladki po brzegi wypełnione są warzywami. Świetnie będą smakować w towarzystwie ziemniaków lub np. ryżu. Robi się je szybko, więc możesz je bez wątpienia przygotować również w pracującym tygodniu. Jestem przekonany, że zasmakują Tobie i Twojej rodzinie.
Roladki ze schabu z warzywami
Składniki:
- 500 g schabu środkowego b/k
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ćwiartka selera
- ćwiartka selera
- 6 łyżeczek musztardy np. sarepskiej
- 1 łyżeczka oregano
- 2 utarte ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 0,5 l wywaru np. drobiowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
W miseczce wymieszaj sól, pieprz, czosnek, następnie musztardę i oregano.
Krok 2:
Każdy kawałek schabu, rozklep (jak na schabowe) i dopraw marynatą. Następnie odstaw mięso i zajmij się warzywami.
Krok 3:
Warzywa obierz i pokrój w około 12 cm słupki. W rondlu, gotuj warzywa w wywarze przez około 5-7 minut. Muszą być al dente. Wyjątkiem jest por. Jego blanszuj przez 1 minutę. Następnie włoszczyznę wyjmij i lekko ostudź.
Krok 4:
Na każdy kawałek schabu, połóż kilka słupków warzyw. Zawiń jak roladkę, następnie zepnij wykałaczką. Smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Potem zapiecz przez 10 minut w 180°C.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<