X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 2 niepelne szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cieplej wody
  • 1 lyzeczka drozdzy instant
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 i pol lyzki jogurtu naturalnego
  • 2 lyzki oleju

Sposób przygotowania

Drożdże wsypujemy do cieplej wody, mieszamy i pozostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy make, sol ,cukier ,sodę. Łączymy jogurt i olej. Następnie ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Przykryte ściereczką i pozostawione w ciepłym miejscu, podwaja swoja objętość w ciągu 4 godzin. Ciasto wyjmujemy na stolnice wysypana maka i tworzymy rulon, który dzielimy na 6 części. Każda z nich formujemy w kule, a później wałkujemy na placki grubości kilku milimetrów. Do piekarnika wsadzamy plaska blachę lub- jak poleca Manjula - kamien do pieczenia pizzy - i rozgrzewamy do temperatury 260 stopni C. Naan piecze się ok.4 minut i warto popatrzeć jak puchnie przez szybę w piekarniku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również