Ciasta i ciastka
Chlebek bananowy z gorzką czekoladą i orzechami
Nienawidzę, gdy jedzenie się marnuję i robię wszystko by marnować go jak najmniej. Chlebek bananowy to jeden z przepisów, który zawsze ratuje nasze czarne banany. Tym razem Bogusia przeszła samą siebie i dodała czekoladę i orzechy i powiem Wam, lepszego nie jadłem! Dlatego gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu u siebie w domu. A wiecie jak on pachnie?!??! 🙂
CHLEBEK BANANOWY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 230 g mąki
- 70g roztopionego masła
- 50 g cukru np. trzcinowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- tabliczka gorzkiej czekolady
- garść orzechów np. włoskich
Chlebek bananowy z gorzką czekoladą i orzechami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Banany rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, możesz to zrobić również widelcem, ale tłuczkiem będzie o wiele szybciej.
Krok 2:
Do rozgniecionych bananów dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, jajko i roztopione, ale nie gorące masło.
Krok 3:
Dodaj pokruszona czekoladę (zostaw troszkę czekolady do posypania wierzchu). Wymieszaj.
Krok 4:
Przełóż masę do blaszki z papierem do pieczenia.
Krok 4:
Na desce do krojenia posiekaj orzechy np. włoskie. Przełożone do keksówki ciasto posyp pozostawioną czekolad, następnie orzechami. Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Chlebek bananowy z gorzką czekoladą i orzechami
Więcej pysznych ciast znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.